Riješiti osnovno osiguranje

Bukvarević: Treba pomoći socijalno ugroženim braniteljima

Termin braniteljski dodatak bi se morao odnositi na sve branitelje, a naš prijedlog je da se, u skladu s mogućnostima, riješi osnovno osiguranje za one koji su u stanju potrebe.
Vijesti / Politika | 14. 03. 2018. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar za pitanja branitelja Federacije BiH Salko Bukvarević izjavio je u srijedu u Travniku da što prije treba riješiti osnovno osiguranje za bivše branitelje koji su u stanju potrebe, a osobito za one koje je, kako je kazao, sustigla starost, a nisu ostvarili nikakva druga primanja.

''Termin braniteljski dodatak bi se morao odnositi na sve branitelje, a naš prijedlog je da se, u skladu s mogućnostima, riješi osnovno osiguranje za one koji su u stanju potrebe. To su bivši branitelji koji nemaju nikakve prihode, muškarci u dobi od 60 i više godina i žene s 50 i više godina, kojima bi iz proračuna trebalo osigurati minimum 25 posto prosječne plaće'', kazao je Bukvarević novinarima nakon sastanka s predstavnicima vlasti SBŽ-a, Uprave za pitanje branitelja, braniteljskih udruga te načelnicima općina.

Kako je kazao, na sastanku su izneseni različiti pogledi o Nacrtu zakona o pravima demobiliziranih branitelja, ali je postignuta suglasnost da on što prije treba biti u parlamentarnoj proceduri.

''Izneseni su različiti pogledi, te određeni amandmani, ali je najvažnije da smo suglasni da zakon što prije treba biti u parlamentarnoj proceduri. Kroz javnu raspravu dalje ćemo rješavati sva otvorena pitanja i eventualne amandmane, te različita viđenja o tome koju kategoriju branitelja on treba obuhvatiti'', istaknuo je ministar.

Dodao je kako se na sastanku razgovaralo i o registru branitelja, odnosno načinima koje zakon predviđa kako bi on bio stavljen na uvid, te o federalnom zakonu o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja, čije bi usvajanje definiralo reprezentativne udruge branitelja.

Bukvarević je, također, naglasio da sporazum koji je postignut prošle godine predviđa da se, u sljedećih pet godina kroz dodatnih sto milijuna maraka, osigura adekvatno rješavanje zahtjeva demobiliziranih branitelja.

''Međutim, svi oni koji predstavljaju demobilizirane branitelje, a osobito ovdje u SBŽ-u, trebaju zajedno sjesti i definirati svoje zahtjeve i prioritete, jer su oni trenutno različiti'', rekao je.

Skupina demobiliziranih branitelja iščekivala je ishod današnjeg sastanka ispred zgrade županijske vlade SBŽ-a na, kako su rekli, mirnom prosvjedu.

''Bio sam na današnjem sastanku i moram reći da nismo zadovoljni situacijom. Amandmanima na zakon o demobiliziranim braniteljima tražimo da se uvede braniteljski dodatak, ma kako se on zvao, ali da bude namijenjen onima koji su na birou i nemaju nikakvih primanja. Također, tražimo da se sve svede na jednu udrugu demobiliziranih branitelja '', kazao je novinarima Armin Plivčić, jedan od predstavnika braniteljskih udruga.

Podsjetimo, demobilizirani borci su krajem veljače prosvjedima blokirali Federaciju. Iako su tada najavljeni minusi okovali BiH, borci su ostali ustrajni u blokadama prometnica.

U svojim zahtjevima borci su tražili borački registar, ukidanje financiranja svih boračkih organizacija i borački dodatak.

Nakon prosvjeda ministar je obišao borce u svim županijama FBiH i obavio razgovore.

Kopirati
Drag cursor here to close