Branitelji čekaju

Bukvarević: Pokušat ćemo još jednom sjesti

Bukvarević kaže kako smatra da je prvobitno predloženi zakon sadržavao dosta dobrih stvari...
Vijesti / Politika | 29. 08. 2018. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Borci nisu zaslužili da se s njima igraju, da se radi politikanstva predlaže nešto što nije pravno provodivo, samo zato što je to eventualno kampanja pa se ljudima govore neke lijepe priče. Znači, demobiliziranima borcima je potreban zakon jer ga nemaju od 2010. godine, a kroz koji bi se regulirala prava na zdravstvenu zaštitu, prava na liječenje, prednost u zapošljavanju i tako dalje'', rekao je za Faktor Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Rekao je kako smatra da je prvobitno predloženi zakon sadržavao dosta dobrih stvari te da je prvobitna verzija zakona predviđala naknade za tu kategoriju i naglašava da treba što prije tražiti rješenje i donijeti zakon.

''Pokušat ćemo još jednom sjesti sa svim predstavnicima boraca kako bi se došlo do rješenja vezanog za zakon o pravima demobiliziranih boraca, da dođemo do zakona koji bi bio realan, provodiv i koji bi stupio na snagu 1. siječnja 2019. godine.  Ministarstvo još nije dobilo nikakav pisani materijal, kao ni zahtjev Parlamenta FBiH, Povjerenstva za usuglašavanje teksta zakona, Vlade FBiH koji bi se odnosili na zakon o demobiliziranim borcima. Vidjet ćemo što se od nas traži, da li novi prijedlog ili neka vrsta analize'', rekao je za Faktor Bukvarević.

Upozorava da zbog komplikacija koje su se javile oko zakona najviše trpe borci koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji, koji nemaju nikakvih primanja, jer se kroz zakon koji je prethodno predložilo Ministarstvo, odnosno, Vlada FBiH, upravo izlazilo u susret njima.

''Zakon je predviđao da se odmah pomogne, po nama, najugroženijoj kategoriji a to su naši suborci koji su ostarili i nemaju nikakvih prihoda koji nemaju ni plaću, ni mirovinu, niti bilo koje druge prihode. S ovim zakonom se izlazilo toj kategoriji u susret, da oni počnu primati te naknade. A sad smo došli u situaciju da ponovo to pitanje otvaramo. Hoćemo li da pomognemo tim najtežim kategorijama ili ćemo od ovog da pravimo  nekakve političke tribine? Očekujemo da Parlament čim-prije usvoji zakon o igrama na sreću i da najveći dio sredstava usmjeri za Fond za demobilizirane borce'', rekao je Bukvarević.

Naveo je kako će ponovo predložiti, ukoliko ne bude dogovora oko zakona, donešenje uredbe po kojoj će se pomoći najugroženijim borcima.

''Onima od 57 godina i starijima, koji nemaju nikakvih primanja, niti uvjeta da se umirove, ženama - borcima sa 50 godina i više koje nemaju apsolutno nikakvih primanja. To bi bila uredba koja bi važila do donošenja zakona o demobiliziranim borcima'', rekao je.

Na pitanje treba li se o prijedlogu zakona o demobiliziranim borcima ponovno izjašnjavati Parlament ili on ide u Ministarstvo, odnosno, Vladu FBiH, Bukvareviće kaže da što se tiče procedura Vlada FBiH ima svoje ovlasti.

''Premijer Vlade FBiH predlaže Vladi određene zaključke, odluke, prijedloge i Vlada upućuje to na Parlament. A parlamentarci, svaki od njih, ima ovlasti i prava da zakonska rješenja izravno predlažu Parlamentu. Ali nakon toga o predloženim rješenjima se mora izjasniti Vlada FBiH, traži se njezino mišljenje i stav. Jer, za svako zakonsko rješenje treba osigurati pravnu provodivost, podzakonske akte i naravno financijska sredstva'', rekao je i dodao kako je stav njegova ministarstva da se ovaj zakon mora čim prije naći na Parlamentu, ali u obliku koji je pravno provodiv i koji je novčano ''pokriven''.

Podsjećamo, razvojačeni su branitelji najavili velike prosvjede ukoliko njihov zakon ne bude pred parlamentarcima.

Kopirati
Drag cursor here to close