Guranje u EU

Bugarska pravi plan za Balkan i EU

Cvetkova je ponovila kako će zapadni Balkan biti u fokusu njezine zemlje koja trenutno rpedsjeda Unijom, jer taj prostor treba stabilan mir i sigurnost te gospodarski i socijalni napredak.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2018. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbori u BiH ove godine ne smiju biti izgovor za zastoj reformi na putu prema članstvu u EU-u, upozorili su europski diplomati u srijedu u Sarajevu, prenosi Hina.

Bugarska veleposlanica u BiH Augustina Cvetkova i šef delegacije EU-a Lars-Gunnar Wigemark poručili su ministru vanjskih poslova Igoru Crnadku da zemlja mora nastaviti s reformama i da izbori 2018. ne smiju poslužiti kao izlika za neispunjavanje te zadaće.

"BiH sebi ne može dopustiti blokadu puta prema EU-u radi kratkoročnih političkih ciljeva", izjavio je nakon sastanka švedski diplomat Wigemark.

Cvetkova je ponovila kako će zapadni Balkan biti u fokusu njezine zemlje koja trenutno rpedsjeda Unijom, jer taj prostor treba stabilan mir i sigurnost te gospodarski i socijalni napredak.

"Ambicija Bugarske je postići jasan akcijski plan za svaku državu (regije) i bez nerealnih očekivanja ali s konkretnim koracima koje valja poduzeti", kazala je Cvetkova.

Crnadak smatra kako bez obzira na stalne politčke sukobe u BiH postoji dovoljna svijest o tome koliko je proces europskih integracija važan i dodaje da ima napretka iako je spor i nedostatan.

Video: Cvetkova-Karabaševa: Zapadni Balkan u fokusu predsjedavanja Bugarske EU

Na summitu EU-zapadni Balkan 17. svibnja u Sofiji očekuje snažnu potporu procesu eurpskih integracija u regiji. "Od toga imamo velika očekivanja", kazao je Crnadak.

Komentirajući najavu kako bi u veljači mogla biti objavljena nova strategija EU-a za zapadni Balkan, Crnadak je kazao kako će taj i svaki drugi dokument imati smisla samo ako se bude temeljio na pojedinačnoj ocjeni postignuća svake zemlje koja ima ambiciju postati članicom Unije.

Bude li se promovirao princip "regate" ili ako se napredak jedne bude vezao uz napredak druge države to neće biti dobro, istaknuo je Crnadak.

Kopirati
Drag cursor here to close