Bunski kanali

Bubalo: Spriječili smo uništavanje prirode radi nečijeg osobnog profita

Bubalo kaže kako je njegova stranka u Skupštini HNŽ-a naišla na ''itekako jak otpor ne samo premijera Nevenka Hercega i resornog ministra Donke Jovića...''
Vijesti / Politika | 27. 09. 2021. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još sredinom travnja ove godine u Gradskom vijeću Grada Mostara pokrenuta je inicijativa za zabranu izgradnje malih hidroelektrana na Bunskim kanalima nakon čega je službeno od Odjela za urbanizam zatraženo brisanje lokaliteta Buna 1 i Buna 2 iz prostornog plana kao područja izgradnje hidroelektrana.

Tada je Silvio Bubalo, čelnik mostarskog HRS-a, rekao kako ovim dokumentom sada imamo crno na bijelo da Grad Mostar ne dopušta i neće dopustiti izgradnju MHE na Buni te da Služba mora postupiti po istome.

Uloga glasnogovornika

Bubalo, čija je stranka u Gradskom vijeću Grada Mostara pokrenula inicijativu za zabranu izgradnje MHE 1 i 2 na Bunskim kanalima, kaže kako su se ovom temom aktivno počeli baviti ulaskom u Skupštinu HNŽ-a. Ističe kako je u tom tijelu HRS jedini bio protiv informacije o ugovorima o koncesijama, inzistirajući na tome da se poništi koncesija za izgradnju tih MHE.

  / Zaključak Agencije za vodno područje Jadranskog mora

''Ne postoji niti energetska, niti ekonomska opravdanost izgradnje mini hidrocentrala. Osim, naravno, za investitora koji se nije libio uništiti prirodna bogatstva za neke svoje vlastite interese. Stupili smo tada u kontakt s udrugom Majski cvijet i njenim predsjednikom Oliverom Arapovićem, koji se godinama bori protiv izgradnje istih i najzaslužniji je što je uopće sve ovo došlo u javnost. Prigodom kampanje za lokalne izbore u Mostaru obećali smo kako ćemo se u gradskom vijeću Mostara itekako posvetiti ovom problemu i pomoći ovoj udruzi. Inicijativa koju smo uputili u vijeću je produkt zajedničke suradnje Majskog cvijeta i HRS-a. Mi smo preuzeli ulogu glasnogovornika kroz Gradsko vijeće Grada Mostara i na taj način ispunili predizborno obećanje prema građanima na juga općine Mostara'', kaže Bubalo za Bljesak.info.

Ističe kako su dobili odgovor od načelnice Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Amire Trbonje te da je uvidom u dokumentaciju ovaj lokalitet zaštićen planom višeg reda Federalnim prostornim planom kao i u Ministarstvu Prostornoga uređenja HNŽ-a.

Jak otpor

''Također je utvrđeno da je tražena lokacija 'objekt prirode Tok rijeke Neretve, rezervat prirodnih predjela', te se navedenom daje svojstvo zaštićenog objekta prirode i stavlja se pod zakonsku zaštitu. Investitoru se odbija zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju dvije MHE Buna 1 i 2, te se nadležnoj službi Odjela za urbanizam i građenje upućuje dopis da se navedeni lokaliteti izbace iz prostornog plana. S obzirom da je u IV kvartalu Programa rada Gradskog vijeća planirana Izrada i usvajanje novog Prostornog plana Grada Mostara, ovom inicijativom stvorili su se uvjeti da se onemogući izgradnja MHE Buna 1 i 2 na Bunskim kanalima, što je pobjeda svih nas koji želimo sačuvati prirodna bogatstva ovog kraja za buduće generacije. Dokaz da manjina u vijeću itekako može nametnuti stvari i pobijediti većinu koja sve smatra privatnim vlasništvom'', naveo je čelnik mostarskog ogranka HRS-a.

Kaže kako je njegova stranka u Skupštini HNŽ-a naišla na ''itekako jak otpor ne samo premijera Nevenka Hercega i resornog ministra Donke Jovića koji je tada zaprijetio kako će se MHE na Buni izgraditi do kraja njegovog mandata, nego i zastupnika HDZ-a koji su devastiranje Bune prezentirali kao ekonomski prosperitet''.

''Nakon Odluke Odjela za gospodarstvo grada Mostara i naloga za izbacivanje ovih lokaliteta iz prostornog Plan, mi smo službeno uputili zahtjev Ministarstvu poljoprivrede da se ukine koncesijska dozvola za izgradnju dviju MHE. Budući da još uvijek nismo dobili nikakav odgovor, isti ćemo ponoviti na sljedećoj sjednici Skupštine zakazanoj za 1. listopad. Jedno je sigurno, nećemo odustati dok se ne poništi koncesijska dozvola kao finalni čin obrane Bunskih kanala od privatnih interesa'', kaže Bubalo.

Čekanje gradonačelnika

Podsjetio je kako je Agencija za vodno područje Jadranskog mora donijela Zaključak kojim se odbacuje zahtjev za izdavanje vodne suglasnosti za zahvaćanje vode za proizvodnju električne energije.

''Inicijativom HRS-a u Gradskom vijeću Grada Mostar za zabranu izgradnje MHE na Bunskim kanalima, dopisom načelnice Amire Trbonje prema Odjelu za urbanizam i građenje i Zaključkom Agencije za vodno područje Jadranskog mora stvoreni su svi preduvjeti da se MHE Buna 1 i 2 ne uvrsti u Prostorni plan Grada Mostara. Dakle, suradnjom HRS-a i Udruge Majski cvijet, a nakon Odluke Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove, spriječeno je nepovratno uništenje prirodnog bisera Bunskih kanala. Spriječili smo uništavanje prirode radi nečijeg osobnog profita. S obzirom da je udruga Majski cvijet poslala više zahtjeva za prijem u gradonačelnika, a da do sada nije dobila odgovor, a kamoli primljena na sastanak da izloži svoje djelovanje, nadamo se da je ovim Zaključkom stvoren posljednji preduvjet da se MHE Buna 1 i 2 ne stave u Prostorni plan Grada Mostara'', naveo je Bubalo za Bljesak.info tvrdeći kako je ''suradnja s Majskim cvijetom i uspjela inicijativa za zabranu izgradnje MHE Buna 1 i 2 samo kruna'' njihova rada u Gradskom vijeću Grada Mostara.

  / Zaključak Agencije za vodno područje Jadranskog mora

''Pokazali smo i dokazali smo kako stojimo iza onoga što smo prezentirali u izbornoj kampanji, kako smo uistinu produžena ruka svakog građanina grada Mostara bez obzira je li glasao za nas ili nije. Mi smo živi dokaz da se itekako može protiv onih koji smatraju grad svojim vlasništvom, ili bolje rečeno svojim plijenom. Svjesni smo da smo im smetnja, ali to nam pokazuje kako smo na pravom putu. Nakon uspješne inicijative za zaštitu izgradnje MHE na Bunskim kanalima, koristim prigodu poručiti im da se nismo još ni zagrijali, što ih sve čeka u našem daljem radu'', rekao je Bubalo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close