Lokalni izbori

Brojni problemi u SIP-u – Jesu li dorasli zadatku?

Pune ruke posla, ali, unatoč tome, članovi SIP-a moraju da se bave vlastitim problemima u radu.
Vijesti / Politika | 21. 10. 2020. u 09:26 Bljesak.info
CIK - Puno posla za nadolazeće izbore

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo, čini se, za predstojeće izbore imaće više posla nego ikada. Brojne prijave za malverzacije prilikom glasanja izvan zemlje, ne tako zamagljeni politički pritisci, i na sve to glasanje u uvjetima pandemije koronavirusa. Posao je sve teže ispratiti, a situaciju dodatno kompliciraju i učestali problemi unutar SIP-a.

Pune ruke posla, ali, unatoč tome, članovi SIP-a moraju da se bave vlastitim problemima u radu. Jedan od posljednjih – curenje informacija. Razmatranje kažnjavanja Ujedinjene Srpske zbog spota koji je ta stranka emitirala, do medija je došlo prije objave odluke. To je izazvalo nepovjerenje među članovima, i otvorilo pitanje – što se dogodilo.

Pokrenuta je istraga, a članovi sumnjaju da postoje dva scenarija – ili je netko od njih pustio informaciju, ili se sjednice prisluškuju.

''Ovo što se sada sprema može biti samo uvod u neke događaje koji, kad bude trebalo donositi puno teže odluke nego što su sada, može koštati ovo Središnje izborno povjerenstvo'', kaže član SIP-a Vlado Rogić.

Koji god scenarij bio točan, kažu analitičari, odluka o kažnjavanju Ujedinjene Srpske koju je Sud BiH poništio, te toj stranci dozvolio sudjelovanje na izborima, SIP je već koštala. Uz to, sve transparentniji politički utjecaj i udari i činjenica da je strankama, od izbora do izbora, itekako važno tko će rukovoditi izbornim procesom, dodatno narušava povjerenje građana.

''Novo Središnje izborno povjerenstvo od samog početka svog rada djeluje pod velikim pritiskom. Ona je izložena opstrukcijama od strane političkih stranaka, prije svega SNSD-a i HDZ-a koji ne priznaju legitimitet Komisije'', ističe politička analitičarka Tanja Topić.

I na prošloj sjednici došlo je do nesporazuma. Dokument usuglašen na Kolegiju nije se poklapao sa onim koji se našao na sjednici pred članovima SIP-a. Jedan dio je izostavljen.

''Evidentno je da je u postupku rada po ovome došlo do izostavljanja. Ja pretpostavljam da je u pitanju tehnička greška'', kaže članica SIP-a Vanja Bjelica Prutina.

Na kraju se, prema tvrdnjama predsjednika SIP-a ispostavilo da u pitanju jeste bila tehnička greška, koja je ispravljena. Članovi sa kojima smo kontaktirali su bili zauzeti i nisu htjeli o unutarnjim problemima. Greške su ipak neminovne, posebno u novonastalim uvjetima, kažu stručnjaci. Poručuju da ne treba oštro suditi SIP-u dok ne završi posao. Podsjećaju i na kome leži najveća odgovornost.

''Nisu na vrijeme bila osigurana sredstva za provedbu izbora i tu je najveća odgovornost aktualnih vlasti. Meni je politički neprihvatljivo da oni nekog kritikuju, a nisu ispunili ono što po Izbornom zakonu moraju'', naglašava bivši član SIP-a Vehid Šehić.

A upravo to je dovelo do pomjeranja izbora na 15. studeni i do kašnjenja sa ispunjavanjem određenih obaveza. Za vlast se ove godine bori više od 30 hiljada kandidata. Lokalne zajednice masovno šalju poruku da ne mogu osgiurati uvjete za glasanje u doba koronavirusa. Malverzacije su i više nego brojne. Na SIP-u je ozbiljna odgovornost, a uskoro će biti jasno jesu li dorasli zadatku, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close