Položaj Hrvata u BiH

Brkić: Nadam se da će se Deklaracija donijeti što većim suglasjem

"Da nije situacija s hrvatskim narodom u BiH tako alarmantna, Odbor sigurno ne bi išao s njenim prijedlogom", kazao je Brkić.
Vijesti / Politika | 12. 12. 2018. u 21:50 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH nije HDZ-ova, nego deklaracija Hrvatskog sabora, poručio je u srijedu potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić (HDZ), izrazivši nadu da će je Sabor donijeti sa "što većom razinom suglasja" kako bi bila jaka politička poruka, kako hrvatskom narodu u BiH, tako i političkim čimbencima u BiH i EU.

"Namjera ove Deklaracije je jasno definirati aktualni politički trenutak u kojem se nalazi naš narod u BiH i razmotriti sve mogućnosti kako im pomoći", rekao je Brkić, čije se izlaganje u Saboru čekalo s posebnom pozornošću nakon kritike koju je prošli tjedan, na saborskom Odboru za Hrvate koji je Deklaraciju predložio, izrekao na račun ažuriranog teksta Deklaracije, navodi Hina.

"U sadržaju Deklaracije svatko od nas sigurno ima neke svoje prijedloge, osobno sam, vidjevši da je iz nje izbačen HVO, rekao da je bez strasti, emocija, boje okusa i mirisa, misleći primarno na one koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države i jedinstvene BiH, a to su pripadnici HVO", dodao je.

"Da nije situacija s hrvatskim narodom u BiH tako alarmantna, Odbor sigurno ne bi išao s njenim prijedlogom", kazao je Brkić.

Po njegovim riječima, ne treba se zanositi da će Deklaracija riješiti sve probleme hrvatskog naroda u BiH, ali to ne znači "da ćemo kukati, nego idemo se boriti, nemamo pravo odustajati od borbe za opstojnost hrvatskog naroda u BiH".

Branimir Bunjac iz Živog zida ustvrdio je kako Brkić poziva na suglasje, a ima suprotno mišljenje od ministrice Burić i premijera Plenkovića, što znači, po Bunjčevim riječima, da su neka rješenja nametnuta.

"Svatko od nas, sigurno, ima stavove što bi u Deklaraciju trebalo ubaciti, ali donošenje Deklaracije jaka je politička poruka našem narodu u BiH, a takve i slične rasprave koje rade na podjelama našeg naroda, neće doprinijeti ničem dobrom", odgovorio mu je Brkić.

Da je Deklaracija nužna upravo sada, smatra i Branko Bačić (HDZ). Ona je svojevrstan pokazatelj svijesti hrvatske države o položaju Hrvata u BiH, potpuno je legitimno da je Sabor donese, poručio je Bačić.

SDP-ov Joško Klisović smatra kako će Deklaracija imati učinak ako se usvoji konsenzualno, no današnja rasprava, dodao je, pokazuje da nema jedinstvene pozicije.

Osim o predloženoj Deklaraciji, oporba je u cjelodnevnoj raspravi iznijela i svoje viđenje budućnosti i suradnje s Bosnom i Hercegovinom.

BiH mora ostati stabilna, ne smije ostati "sirotica", angažman Hrvatske mora biti otvoren, iskren, ne smije se podržavati strukture koje su kriminalne, poručuje Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).

"Građani bilo Hrvatske, bilo BiH trebali bi se udružiti i sami dogovoriti o svojoj sudbini, bez stranih uplitanja, trebali bi se okrenuti svom vlastitom suverenitetu. Za BiH bilo bi bitno odbaciti koncepte dominacije jednih nad drugima i odcjepljenja teritorija, Republiku Srpsku treba razmontirati", kazao je na kraju Bunjac, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close