Tim HDZ

Brkić: Kandidirat ću se za potpredsjednika HDZ-a

Za Plenkovića kaže da, kao predsjednik Vlade, "pliva kao riba u vodu u briselskim poslovima i vanjskoj politici", a drži da i Vlada vrlo dobro radi svoj posao, no premijeru, smatra, "nedostaje odlučnosti, brzine, efikasnosti i hrabrosti
Vijesti / Politika | 09. 02. 2020. u 22:47 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić najavio je u nedjelju da će se kandidirati za potpredsjednika stranke, podržao je opciju Mire Kovača i Ivana Penave što se tiče politika, a u žestokoj kritici je predsjednika HDZ-a Plenkovića optužio da se okružio poslušnicima i stvorio kult obožavanja velikog vođe.

"Dugo sam razmišljao o tome, nisam rođen da vječno budem zamjenik. U ovom trenutku moj prijatelj, gradonačelnik Vukovara koji bi trebao imati posebno mjesto u hrvatskoj državi i što se tiče žrtve i pijeteta prema Vukovaru i Slavonije koja bitna itekako za opstanak Hrvatske, kandidira se za mjesto zamjenika, to je moj doprinos i obol toj suradnji, tako smo se dogovorili", rekao je za Dnevnik Nove TV.

Brkić je rekao da se ne svrstava ni u jedan tim, nego je u timu HDZ-a, a žao mu je što je, kazao je, aktualni predsjednik Andrej Plenković išao u "smjeru formiranja timova i podjela stranke". "Mi svi zajedno moramo uključiti sve potencijale, kapacitete i ljude za dobrobit države i HDZ-a, koji se mora vratiti na pobjednički put. Podržavam opciju Mire Kovača i Ivana Penave što se tiče politika", istaknuo je.

Brkić je ocijenio kako je predsjednik taj koji bi trebao okupljati i u tom smislu se razočarao te istaknuo da se mora promijeniti politika HDZ-a koja je dovela do poraza na ovim izborima.

Objasnio je da je kada je rekao za stranku da treba 'vratiti dite materi' mislio na vraćanje HDZ-a članstvu, vraćanje emocije, stava, politike, ideologije, svjetonazora. "Na žalost kad osjetite unutar HDZ-a da velika većina članstva šuti i nije ni izašla na izbore onda je to je alarm za uzbunu", rekao je, podsjetivši da je točka prijeloma podjele stranke bilo izglasavanje Istanbulske konvencije.

Za Plenkovića kaže da, kao predsjednik Vlade, "pliva kao riba u vodu u briselskim poslovima i vanjskoj politici", a drži da i Vlada vrlo dobro radi svoj posao, no premijeru, smatra, "nedostaje odlučnosti, brzine, efikasnosti i hrabrosti u donošenju odluka".

Plenković stvorio kult obožavanja velikog vođe

Brkić smatra da se Plenković, kao predsjednik HDZ-a, okružio ljudima koji nemaju izvorni legitimitet što se tiče stranačke baze i da je stvorio kult obožavanja velikog vođe, što nije dobro za vođenje stranke, jer vođa mora uključiti sve potencijale unutar stranke te dati na značaju svakom članu, a nikoga zvati irelevantnim.

"Svaki lider mora uvažavati svakog člana, a ne se okružiti poslušnicima, a i u povijesti ako se takvi lideri ne okruže jakim, kompetentnim ljudima koji imaju integritet ljudski, moralni, profesionalni i politički, neće daleko", ustvrdio je.

Upitan što ako Plenković pobijedi, Brkić kaže da to treba poštivati i čestitati mu, no nada se da će onda promijeniti način upravljanja HDZ-om i kod donošenja odluka uključiti širu bazu.

"Drago mi je da je shvatio nakon tri i pol godine, da ne može ići s centrističkim i liberalnim politikama, a ako se pogleda njegov tim, kako to da mu sada pašu članovi HDZ-a koji su više desne orijentacije, a ne njegovi najbliži suradnici poput Božinovića", zapitao se.

Smatra da je Božinovića, ako mu je najbliži suradnik, trebao staviti na listu, pa da se vidi kolika mu je snaga unutar članstva. "Ne možete govoriti da ćete promijeniti HDZ i provoditi politike koje nemaju veze s HDZ-ovim svjetonazorom, a onda da bi se približili desnom krilu gdje su uletili neki novi političari na sceni, sada Plenković to želi prevenirati i postaviti ljude koji mu nisu najbliži suradnici", dodao je.

HDZ izgubio jer mu je politički protivnik bila desnica

Brkić je ocijenio da HDZ nije izgubio izbore zbog afera, što govori SDP, nego zato što je HDZ za svog političkog protivnika naciljao desnicu, umjesto ljevicu i za to vrijeme je ljevica narasla.

Komentirao je i slučaj načelnice Lovreća Anite Nosić koja je subvencioniranim kreditom kupila stan u Zagrebu, a s čijom je obitelji prijatelj i oca joj zna još iz ratnih dana. Kaže da nema informacije oko te situacije, a i nije niti pobornik hajke i proganjanja vještica, jer je i sam bio meta slične hajke prije godinu i pol dana, a sada kada je sve odbačeno - nitko mu se nije ni ispričao.

"Nemojmo biti suci prije suda, neka nadležna tijela donesu odluke, svako od političara u svom radu piše svoju osobnu iskaznicu na osnovu koje nam birači daju glasove", kazao je.

Za zagrebački GUP je rekao da se ne slaže s načinom njegova donošenja jer komunikacija sa zainteresiranom i stručnom javnošću nije napravljena kvalitetno i dobro, dok je za koaliciju s Milanom Bandićem rekao da je ona dogovorena na razini gradskih organizacija koje su samostalne.

U vezi odluke Ustavnog suda o dopuštanju udomljavanja djece istospolnim parovima, Brkić kaže da je osobno, svjetonazorski i ideološki protiv, jer za njega se dijete treba odgajati u obiteljskoj zajednici u kojoj je muškarac otac, a žena majka.

"Imam puno poznanika čak i nekih prijatelja koji imaju homoseksualnu orijentaciju, ali nikad im ne bih dozvolio da udomljavaju djecu", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close