Vitez

Brkić: Hrvatska će nastaviti brinuti o Hrvatima u BiH

Brkić je poručio da će Hrvatska nastaviti brinuti o Hrvatima u BiH, te da će HDZ iz Hrvatske uvijek biti uz ''sestrinsku'' stranku u BiH.
Vijesti / Politika | 13. 06. 2018. u 19:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić poručio je u srijedu iz Viteza da će Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) iz Republike Hrvatske na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini dati maksimalnu podršku kandidatima Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Brkić je nakon sastanka predstavnika Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata ''Prsten'' u BiH i predsjednika hrvatskih političkih stranaka u BiH koje su članice HNS-a novinarima kazao da je zabrinjavajuće što nisu donesene izmjene Izbornog zakona u BiH.

''Hrvati traže samo ono što ne odriče prava druga dva naroda, a to je legitimno predstavljanje od svojih predstavnika, da hrvatskog predstavnika biraju Hrvati, a ne neki drugi narod'', rekao je Brkić.

Poručio je da će Hrvatska nastaviti brinuti o Hrvatima u BiH, te da će HDZ iz Hrvatske uvijek biti uz ''sestrinsku'' stranku u BiH.

''Podrška će biti pružana kroz stranački rad, kroz medije. Radit ćemo na tome da što više naših ljudi ostvari glasačko pravo do izbora, Hrvata iz BiH'', istaknuo je Brkić.

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović je naveo da će na izborima ostvariti zapažen izborni rezultat, kao predloženi kandidat političkih subjekata HNS-a za člana Predsjedništva BiH.

''Uz sva iskušenja imat ćemo člana Predsjedništva i dominantnu većinu u Domu naroda, a to bi nam jamčilo da možemo skrbiti i izgraditi obavezu ustavnu i svaku drugu jednakopravnost Hrvata', istaknuo je Čović.

Također, naglasio je da podjela unutar Hrvata u BiH nema, da to i HNS pokazuje, a da su podjele koje se mogu vidjeti u medijima rezultata postojanja više stranaka i njihovih ambicija koje se javljaju pred izbore.

Sastanak je uslijedio nakon osnivačke skupštine Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata ''Prsten'', čiji je cilj, kako je istaknuto, ulaganje u znanje i obrazovanje, te povezivanje uspješnih gospodarstvenika, da bi se potaknule investicije u područjima BiH u kojima žive Hrvati.

Kako je rečeno, današnjim činom proširuje se djelovanje Udruge koja u Hrvatskoj postoji od 2005. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close