Savezništvo Rusije i RS

Britanski izvještaj: Rusija podržava Dodika i paravojne strukture

Iako je, zbog slabe ekonomske prisutnosti utjecaj Rusije slab, ta je zemlja sposobna ugroziti regioonalni napredak.
Vijesti / Politika | 13. 07. 2018. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija u BiH podržava srpske paravojne strukture, te je snažan saveznik predsjedniku entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, navodi se, između ostalog, u Izvještaju Odbora za vanjske poslove Velike Britanije naslovljenom Global Britain and the Western Balkans.

U izvještaju objavljenom 3. srpnja piše da su "vanjski akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili prazninu nastalu zapostavljanjem Zapadnog Balkana od strane EU-a tijekom proteklih 10 godina. Mnogi su dodali da, za razliku kineskog i turskog, ruski utjecaj u regionu je slab, ponajviše zbog slabog ekonomskog prisustva te zemlje. Usprkos tome, Rusija je sposobna iskoristiti regionalne probleme i ugroziti regionalni napredak ka miru, prosperitetu i, konačno, članstvu u EU i NATO", javlja Al Jazeera.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije su kazali da je jedna od najvećih prijetnji s kojom se suočava ova regija "povećano miješanje Rusije na Zapadni Balkan, što se moglo vidjeti na pokušaju državnog udara u Crnoj Gori u listopadu 2016. godine", koje oni opisuju kao kao "lukav primjer ruskog apetita za rizikom i spremnost za pokušaj ometanja".

Ministarstvo također naglašava rusku podršku destabilizacijskim aktivnostima političkih lidera u Republici Srpskoj citirajući izvještaje medija s početka 2018. godine "da lokalna policija kupuje duge cijevi" iz Rusije, podstičući strah od sposobnosti Rusije da destabilizuje krhki mir u Bosni i Hercegovini.

"Procjene Ministarstva o ruskoj prijetnji je ponovilo nekoliko sugovornika koji su nam dali pisani i usmeni dokaz. Sir Robert Kuper je rekao: 'Kao i drugdje, Rusi su veoma su dobri u pogoršavanju loših situacija. To je jedna od njihovih vještina u kojoj su odlični. Ovaj prostor ima mnogo loših situacija i oni rade na njima'. Tena Prelec je rekla da 'Rusija veoma dobro igra svoju igru na Balkanu'. Sličnog je mišljenja Michael Taylor iz Oxford Analytice", navodi se u Izvještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close