Theresa May

Britanija objavila mjere za BiH i Balkan

Britanija će pomoći regiji da rješava složene sigurnosne izazove, posebno u vezi s teškim i organiziranim kriminalom i krijumčarenjem droga, što će zauzvrat pomoći da se spriječe nezakonite aktivnosti na ulicama Ujedinjenog Kraljevstva.
Vijesti / Politika | 10. 07. 2018. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno predano prosperitetu i sigurnosti Zapadnog Balkana nakon Brexita'', potvrdila je britanska premijerka Theresa May.

Kako je priopćilo britansko veleposlanstvo u BiH, premijerka May je najavila paket mjera koji će pomoći Zapadnom Balkanu da bude prosperitetniji putem poboljšanja kolektivne sigurnosti i ekonomske stabilnosti regije.

''Ponosna sam što smo domaćini ovogodišnjeg Summita o Zapadnom Balkanu koji ujedinjuje lidere iz cijelog regije s europskim partnerima s ciljem da se pronađe način da se osigura ekonomska stabilnost i kolektivna sigurnost Zapadnog Balkana. Jer, povijest nas uči da stabilnija i sigurnija regija Zapadnog Balkana znači stabilnija i sigurnija Europa. Mi izlazimo iz EU u ožujku iduće godine, ali ostajemo potpuno posvećeni povećanju prosperiteta i sigurnosti Zapadnog Balkana i Europe, kako sada, tako i u budućnosti. Paket koji sam danas najavila će pomoći Zapadnom Balkanu da se bori protiv prijetnji njegovom napretku, kao što su teški i organizirani kriminal, krijumčarenje drogama i terorizam, što će u isto vrijeme imati pozitivan učinak i na Ujedinjeno Kraljevstvo jer će presjeći kriminalne aktivnosti na izvoru i pomoći da se spriječi dolazak kriminala na britanske ulice'', rekla je May.

Kako je priopćeno, novi paket, uključuje:

Povećanje britanskog financiranja u regiji za 95%, s 41 milijuna funti sredstava iz Fonda za prevenciju konflikta, sigurnost i stabilnost u 2018./2019. godini na 80 milijuna funti u 2020./2021.;

Udvostručenje broja Britanaca koji rade u regiji na pitanjima sigurnosti koja utječu na Ujedinjeno Kraljevstvo i Zapadni Balkan. Ovi stručnjaci će pomoći da se zaustavi dolazak kriminala na ulice Ujedinjenog Kraljevstva i pomoći da se ojača odgovor regije na prijetnje teškog i organiziranog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma, korupcije i pranja novca.

Pokretanje nadzorne stanice za organizirani kriminal na Balkanu, zajedno s vladama Austrije i Norveške, što će omogućiti civilnom društvu da ima učinkovitiju ulogu u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Pod vodstvom Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, ova aktivnost će poslužiti kao virtualna mreža za ključne aktere civilnog društva da zajedno rade na monitoringu, izvještavanju i otkrivanju slučajeva teškog i organiziranog kriminala i korupcije, da dijele istraživanja i dobre prakse i poboljšaju stratešku i operativnu suradnju. 

Poboljšanje mogućnosti regije za borbu sa visokotehnološkim (cyber) kriminalom putem investicije uložene u obuku i savjetodavne aktivnosti vrijedne milijun funti. Ovo uključuje izravnu podršku timovima za hitni računalni odgovor u Srbiji i Crnoj Gori, pokretanje tečaja o cyber sigurnosti u sklopu Fellowship programa i pružanje strateške podrške vladama u cijeloj regiji i uspostavljanje diskursa o cyber sigurnosti kako bi se ojačale bilateralne i regionalne veze Ujedinjenog Kraljevstva i razmjenjivale informacije između viših dužnosnika zaduženih za cyber kriminal.

Dogovaranje zajedničke deklaracije o principima razmjene informacija u polju provođenja zakona koja će pomoći agencijama za provođenje zakona u regiji da lakše razmjenjuju informacije u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala i terorizma. Zemlje će se također obvezati na konkretne korake u borbi protiv korupcije.

Predsjedavanje upravnom grupom za sigurnosne aktivnosti na visokoj razini kako bi se došlo do bolje razmjene informacija i najboljih praksi, uključujući i putem uspostavljanja regionalnih foruma, od kojih će prvi biti za službenike carina. Oni će se redovno sastajati na visokoj i operativnoj razini kako bi razgovarali o strateškim pristupima i kompleksnim transnacionalnim istragama u slučajevima financijskog kriminala.

Produženje mandata panbalkanskih strateških rezervnih snaga (SRF), koje su stacionirane u Ujedinjenom Kraljevstvu i u stanju spremnosti za razmještaj na zapadni Balkan u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije ili ako Ujedinjeno Kraljevstvo bude trebalo podržati stabilnost u regiji, za još godinu dana. Važeća obveza Ujedinjenog Kraljevstva da održava SRF završava s 31. prosincem. Ovaj mandat ćemo produžiti za još godinu dana, kao pokazatelj naše predanosti održavanju sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Odvajanje 10 milijuna funti za pomoć u izgradnji digitalnih vještina i mogućnosti zapošljavanja mladih na zapadnom Balkanu. Britansko vijeće će osigurati obuku djeci u preko 4.500 škola kako bi se povećale digitalna pismenost i ključne vještine u cijeloj regiji. Osiguravanjem pristupa digitalnom obrazovanju, ovi fondovi će pomoći izgradnji nove generacije inovatora i poduzetnika.

Osiguravanje dodatnih milijun funti za pomoć pri rješavanju teških pitanja ostavštine, uključujući i podršku organizacijama koje rade na pronalaženju i identifikaciji 12.000 žrtava koje se još uvijek vode kao nestali nakon konflikta devedesetih.

Kopirati
Drag cursor here to close