Poruka iz Slovenije

Čović: BiH u najvećoj političkoj krizi nakon Daytona

"Ovo je najveća politička kriza nakon uspostave mira u Daytonu 1995. godine", kazao je Čović.
Vijesti / Politika | 05. 10. 2021. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je na konferenciji Europske narodne stranke u Ljubljani kako je brisanje etničkog predznaka odnosno prefiksa u Ustavu BiH vrlo opasno za očuvanje države i predstavlja, po njemu, radikalnu promjenu Ustava BiH na novi Dayton 2 na potpuno novim načelima.

Čović je zaključio kako je mnogo neizvjesnosti u našem okruženju, koja se najizravnije prenose na Bosnu i Hercegovinu kao vrlo ranjivo društvo nedovršene demokracije i neostvarene pravne države, prenosi N1

Nefunkcionalna vlast

Reforme koje su obećane nisu provedene, a one usvojene kao Mehanizam koordinacije u donošenju bitnih odluka, nisu zaživjele.

Međusobno dogovoreni sporazumi se ne poštuju, a kako je istaknuo čelnik HDZ-a, to dodatno jača nepovjerenje između političkih predstavnika konstitutivnih naroda.

"Trenutno imamo potpuno nefunkcionalnu vlast na razini BiH, kako zakonodavnu, tako i izvršnu i pravosudnu u kojoj se odvijaju krajnje netransparentni procesi. Kriza kroz koju prolazi BiH društvo je na vrhuncu i to ne smijemo podcijeniti. Ovo je najveća politička kriza nakon uspostave mira u Daytonu 1995. godine. Posljednji sporazum koji smo potpisali u ime SDA i HDZ-a BiH, a uz potporu međunarodne zajednice (EU, OSCE, OHR, SAD i BG), proveden je za Grad Mostar kako bi bili organizirani izbori u Mostaru. Drugi sporazum kojim se treba osigurati otklanjanje svih postojećih diskriminacija u izbornom sustavu BiH i provedba svih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, kao i osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda izbjegava se provesti. Bez usuglašenih izmjena izbornog zakonodavstva nemamo uvjete za održavanje Općih izbora, naredne 2022. godine čime bi sadašnja kriza nefunkcioniranja vlasti eskalirala do nesagledivih razmjera", kazao je Dragan Čović.

Palmerova izborna reforma

Dodao je kako HDZ je spreman na ograničenu prilagodbu Ustava BiH kako bi zaživjele izmjene Izbornog zakona, kojim "želimo provesti sve odluke Ustavnog suda BiH i međunarodnog suda".

"Kao predstavnici hrvatskoga naroda u BiH želimo očuvati euroatlantske perspektive i našu domovinu BiH. To podrazumijeva očuvanje osnove funkcioniranja BiH, njene sastavnice, konstitutivne narode i njihovo legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti. Kada jedan narod u BiH drugom narodu bira političke predstavnike, gdje Ustav BiH prepoznaje legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, kao u Predsjedništvu BiH i Domu naroda, nastaju ozbiljne pukotine u funkcioniranju vlasti. Takvu situaciju imamo upravo sada kada je brojniji bošnjački narod Hrvatima birao političke predstavnike na ključnim pozicijama vlasti. Moramo se žurno vratiti razgovorima o ovim otvorenim pitanjima funkcioniranja BiH, a osobito Federacije BiH, na načelima Washingtonskog te Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma", poručio je.

Čović se osvrnuo i na izjavu specijalnog američkog predstavnika za izborne reforme Matthewa Palmera koji je kazao da bi SAD voljela vidjeti brisanje etničkog prefiksa s izbora za članove Predsjedništva BiH. Lider HDZ-a BiH je zaključio da bi ovo bila opasna praksa koja bi ugrozila funkcioniranje države.

"Neke političke opcije danas zagovaraju brisanje tkz. etničkog predznaka odnosno prefiksa u Ustavu BiH. To je vrlo opasno za očuvanje BiH i predstavlja radikalnu promjenu Ustava BiH na novi Dayton 2 na potpuno novim načelima kojima se želi cjelovito promijeniti BiH društvo. Taj krajnje radikalan korak promjene Ustava za osjetljivo BiH društvo međunarodni pregovarači moraju izbjeći. Naglašavam, Bosna i Hercegovina će preživjeti isključivo kao multietnička i multikulturalna zajednica ustavno ravnopravnih triju konstitutivnih naroda i svih njenih građana koje će predstavljati legitimni predstavnici. U Mostaru se ne bi nakon 12 godina uspjeli organizirati izbori da na toj lokalnoj razini nismo uspjeli zaštititi poziciju konstitutivnih naroda. To je primjer kojega treba slijediti u izmjeni Izbornog zakona BiH", naveo je Čović i izrazio uvjerenje kako će 'EPP obitelj ova stajališta zastupati kroz institucije Europske unije'.

Kopirati
Drag cursor here to close