14. Bledski strateški forum

Bregu: Europska unija će uvijek biti nedovršen posao bez zapadnog Balkana

Regionalna suradnja nije tehnički, nego politički proces, koji se zasniva na političkoj volji vlada, ali i građana koji podržavaju proces regionalne suradnje i to više nego vlade
Vijesti / Politika | 04. 09. 2019. u 10:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija će uvijek biti nedovršen posao bez zapadnog Balkana, kratko, cijena stagnacije i daljeg odlaganja odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom predstavlja rizik, kazala je glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu tijekom panela posvećenog zapadnom Balkanu - "Europeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost" na 14. Bledskom strateškom forumu koji je okončan danas na Bledu, Slovenija. 

Istaknula je da bi 'neotvaranje EU' donijelo nestabilnost, imigracije, nekonstruktivan utjecaj drugih geopolitičkih aktera.  

- Svaki pozitivan trenutak lako se može izgubiti ako se u perspektivi članstva nastavi odlagati rješavanje nastalih problema. A niko si ne može priuštiti luksuz da i dalje gubi vrijeme - ljudi odlaze iz regije. Trećina stanovništva regije otišla je u proteklih pet godina - naglasila je te dodala da EU treba prepoznati taj znak za uzbunu kao priliku, jer održavanje narativa o perspektivi članstva nije jednostavan zadatak. 

Kako bi ubrzale suradnju, kazala je Bregu, vlade u regiji su se obavezale da će provesti u djelo regionalni ekonomski prostor (REA) te je izrazila nadu da će biti uspješniji. Naglasila je da su uspjeli u oblasti digitalizacije, sa Regionalnim sporazumom o roamingu, što je znak da stvari mogu ići naprijed kad postoji politička volja. 

- S druge strane, kad govorimo o mobilnosti i sporazumu o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija između ekonomija u regiji, čak i da je odobren, koji bi bio njegov smisao ako Kosovari ne mogu putovati u BiH bez vize, a tijekom prošle godine je broj odbijenih zahtjeva za vizu premašio broj izdatih viza - kazala je. 

Smatra da možda REA predstavlja lijep, ali ograničen okvir, ali da ga je potrebno osnažiti političkim elementom. 

- Regionalna suradnja nije tehnički, nego politički proces, koji se zasniva na političkoj volji vlada, ali i građana koji podržavaju proces regionalne suradnje i to više nego vlade - 74 posto građana žele vidjeti u našoj regiji, prema podacima Balkanskog barometra za 2019, i misle da će ona unaprijediti njihove živote mnogo brže nego članstvo u EU - zaključila je.  

U panelu o zapadnom Balkanu je sudjelovao i ministar vanjskih poslova (MVP) Finske kao uvodničar Pekka Haavisto, predstavnici ministarstava vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, Srbije Ivica Dačić, Crne Gore Srđan Darmanović, Republike Sjeverna Makedonija Nikola Dimitrov, Kosova Behgjet Pacolli, zatim zamjenik pomoćnika državnog tajnika i predstavnik Ureda za europske i euroazijske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova SAD Matthew A. Palmer, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó te glavni tajnikk RCC-a Goran Svilanović.  

Panelisti su govorili o različitim pitanjima o odnosu EU-zapadni Balkan, spremnosti regije da provede potrebne reforme, ali i spremnosti EU da pomogne u obnavljanju obećanja boljeg sutra za regiju. 

Pod nazivom "Izvori stabilnosti i nestabilnosti", 14. Bledski strateški forum održan je od 31. kolovoza do 3. rujna 2019. u Ljubljani na Bledu, Slovenija. Bio je posvećen raspravi o ulozi izvora (resursa) koji se odnose na mir i sigurnost, održivi razvoj i ekonomski napredak, priopćeno je iz RCC-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close