Brčko u sred Mostara?
Džeba ističe kako središnje zona nikada nije bila niti gradska općina niti gradsko područje a niti izborna jedinica te da nikada nije davala vijećnika.

Brčko u sred Mostara?

Vijesti / Politika | 30. 03. 2018. u 14:31 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarcima iz središnje gradske zone potrebno je osigurati njihovo izborno pravo, složili su se predstavnici stranaka koji su u četvrtak u gradskoj Vijećnici održali treću rundu pregovora o pronalasku rješenja za održavanje izbora u gradu na Neretvi.

Predsjednik Gradskog odbora Edin Zagorčić nakon sastanka rekao kako će središnja gradska zona ''nestati na način kako je sada organizirana, a daje jednog vijećnika''.

''To ne ispunjava odluku Ustavnog suda BiH, s obzirom na to da ne odgovara reciprocitetu broja birača koji biraju jednog vijećnika. Postoje određene ideje da se ti ljudi, kao u Brčkom, sami opredjeljuju u kojoj će izbornoj jedinici glasati i ostaje da još definiramo kome će ići taj vijećnički mandat'', rekao je Zagorčić nakon sastanka.

Damir Džeba, čelnik mostarskog ogranka HDZ-a BiH kaže za Bljesak.info kako se stanovnicima središnje gradske zone aktivno i pasivno biračko pravo, da budu birani i da biraju, mora osigurati sukladno odluci Ustavnog suda.

No, Džeba upozorava kako središnje zona nikada nije bila niti gradska općina niti gradsko područje a niti izborna jedinica te da nikada nije davala vijećnika.

''Ono što je do sada bila praksa jeste da se ti birači mogli biti birani na gradskoj listi i mogli su birati za gradsku listu, ali je Ustavni sud utvrdio da oni nemaju svoje aktivno i pasivno pravo biranja kada je riječ o popunjavanju vijećnika iz Gradskog vijeća kroz šest izbornih jedinica i to je problem koji moramo riješiti'', rekao je Džeba.

Slaven Bevanda, zamjenik predsjednika Hrvatske republikanske stranke, koji je sastanku nazočio kao pravnik, rekao je kako središnja zona ne može biti izborna jedinica.

''Središnja zona nikad nije bila gradsko područje niti gradska općina. Statutom Grada Mostara su uspostavljena gradska područja koje čine izborne jedinice, a gradska područja su u biti bivše općine. Središnja zona nikad nije bila općina pa niti izborna jedinica'', rekao je Bevanda koji je od 2012. do 2013. godine bio član radne skupine Gradskog vijeća Grada Mostara za implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH.

Kaže kako su određeni prijedlozi na tragu da se biračima središnje zone osigura biračko pravo na jedan od načina kako je to predviđeno izbornim zakonodavstvom kao u Brčkom Disktriktu, ali i da postoje ideje o spajanju izbornih jedinica s kompenzacijskim listama.

Džeba kaže kako je njegova stranka opredijeljena da se ispoštuje odluka Ustavnog suda i da je HDZ-u BiH ''prihvatljiv svaki model koji rješava ovu odluku Ustavnog suda u cijelosti''. Zadovoljan je, kaže, sastankom kojeg je organizirao SDP.

''Počinjemo shvaćati da nema izbora u Gradu Mostaru ukoliko ne provedemo odluku Ustavnog suda i ne popravimo odredbe koje je suspendirao Ustavni sud iz Izbornog zakona. Jučer (četvrtak, op.a.) je krenulo u tom pravcu. Razumijem političke zahtjeve da netko želi u ovom momentu kroz implementaciju odluke Ustavnog suda  rješavati i nešto što je politička želja kroz prijedloge da postoje i dogradonačelnik i ili neka druga vrsta ustroja Grada Mostara ali to nam sad nije prioritet. Mi smo spremni i o tome razgovarati da vidimo što koga muči od političkih stranaka koje imaju legitimitet'', rekao je Džeba.

I Bevanda se slaže kako se pitanje dogradonačelnika ne može rješavati u ovom ''paketu''.

''Pitanje dogradonačelnika se ne može rješavati u ovom paketu jer Ustavom federacije nije predviđen njegov izbor. Reorganizacija grada treba biti pitanje promjene Statuta. A to je i korektno. Birači će izabrati 35 vijećnika koji dvotrećinskom većinom mogu reorganizirati grad'', rekao je Bevanda.

Zaključak treće runde stranačkih pregovora je da će se dinamika sastanaka ubrzati, pa će Savez za bolju budućnost već idućeg tjedna biti domaćin novim pregovorima. Stranke su, uglavnom, zadovoljne onim što su na tri sastanka uspjeli definirati kao zajedničke želje.

I Bevanda, kao pravnik, kaže kako se osjeti pomak.

''Za razliku od ranijih pregovora, mislim da se više stavljen fokus na konkretna rješenja, odnosno na provedbu odluke Ustavnog suda. To je moje viđenje kao pravnika, drugo je što vidim kao politički problem'', rekao je Bevanda za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close