Sponzorirani tekst

Drlje: Revizija HVO branitelja je nezakonita!

Inspektorat Federalnog ministarstva branitelja vrši nadzor iako je zakonski predviđeno da nadzor jedino može vršiti inspektorat Federalnog ministarstva pravde
Vijesti / Politika | 12. 09. 2018. u 09:55 Autor: PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Zvonko Vidović i Dalibor Drlje

Kandidat HNS-a BiH za županijsku skupštinu Dalibor Drlje posjetio je Ured za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije pri Glavnom vijeću HNS-a, te tom prilikom razgovarao sa Zvonkom Vidovićem, voditeljem Odjela analitike u uredu.

''Čestitao sam gospodinu Vidoviću na dosadašnjem radu i na nekoliko kvalitetno odrađenih sudskih procesa, u kojim su pravno oslobođeni pripadnici HVO-a. Zahvaljujući ulozi ovoga Ureda i odvjetnika koji sudjeluju u njegovom radu, teze Tužiteljstva su se pokazale neutemeljenima'', rekao je Drlje.

Svrha njegovog posjeta Uredu je bila prije svega upoznavanje s radom ureda i prikupljanje informacija o problemima s kojima se braniteljska populacija suočava.

U razgovoru s Vidovićem upoznao se detaljnije, prvenstveno s tekućim procesima koji se provode na sudovima, kao i sa glavnim problemom, revizijom HVO branitelja.

''Inspektorat Federalnog ministarstva branitelja vrši nadzor iako je zakonski predviđeno da nadzor jedino može vršiti inspektorat Federalnog ministarstva pravde i po čl.39 za uvođenje u pravo nadležne su prvostupanjske službe (općinske i gradske). Što znači da je nezakonit postupak inspektorata usvojen i na HVO se primjenjuje u 95% slučajeva. To je tragično. Ove podatke nisam uopće znao'', rekao je Drlje.

Prilikom njegove posjete kroz ured je prošlo nekoliko ljudi koji su tražili pravnu pomoć. Tom prilikom u Uredu je susreo i odvjetnika Ninu Gvozdića, jednog od odvjetnika koji zastupa braniteljsku populaciju pred sudovima za predmete ratnih zločina, i vjerojatno najzaslužnijeg za rušenje teza o UZP-u u postupcima ratnih zločina koji se vode na domaćim sudovima.

''Kad budem izabran u skupštinu intenzivno ću se boriti za reviziju braniteljskih prava i nastojat ću pomoći daljem uspješnom radu Zaklade/Ureda za pružanje pravne pomoći'', rekao je Drlje.

Kopirati
Drag cursor here to close