Summa summarum

Brammertz: U BiH, definitivno, nije bilo građanskog rata

"Radilo se o međunarodnom oružanom sukobu. Postoji veoma mnogo povijesnih razloga, pa i argumenata, koji će biti korišteni da se objasni, pa i opravda, ponašanje bilo koje strane. Ali, iz presuda koje smo donijeli, sasvim je jasno da se radilo o među
Vijesti / Politika | 22. 12. 2017. u 10:07 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tućiutelj Međunarodnog krivičnog suda za područje bivše Jugoslavije (ICTY) Serge Brammertz ocijenio je u intervjuu za "Dnevni avaz" da u BiH, definitivno, nije bilo građanskog rata.

"Radilo se o međunarodnom oružanom sukobu. Postoji veoma mnogo povijesnih razloga, pa i argumenata, koji će biti korišteni da se objasni, pa i opravda, ponašanje bilo koje strane. Ali, iz presuda koje smo donijeli, sasvim je jasno da se radilo o međunarodnom sukobu", kazao je Brammertz.

 Sumirajući rad Suda, koji je jučer službeno zatvoren, naveo je da je ispunio više nego što se očekivalo kada je tek stvaran.

 "Jesmo li ispunili očekivanja svih žrtava? Ne! Iako volimo istaći 161 optuženoga, da nemamo bjegunaca... da smo uradili više nego svi međunarodni tribunali zajedno... No, kada sam bio nedavno u Sarajevu, razumio sam da se u ovom trenutku vodi 3.000 postupaka za podizanje optužnica. Dakle, kada se uzme u obzir što još sve mora biti urađeno, onda se lako možemo složiti da je Sud uradio samo dio posla", naglasio je Brammertz.

 Naveo je da osim 3.000 slučajeva u BiH, postoji još na stotine u Srbiji i Hrvatskoj.

 "Svi oni trebaju biti procesuirani. U proteklih nekoliko godina vidimo usporavanje ili čak zastoj i nepostojanje suradnje između tužiteljskih ureda u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu. To se urgentno mora riješiti. Za mnoge zločine u BiH, počinioci su slobodni u Hrvatskoj ili Srbiji, čija državljanstva imaju. S obzirom na to da te države ne izručuju svoje građane, jedini način da pravda bude ispunjena jeste da im se sudi ili u Hrvatskoj ili u Srbiji", rekao je, između ostalog, Brammertz za Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close