Komentar presude

Brammertz: Nadam se da će političke vlasti i vlade prihvatili presudu ''Prliću i ostalima''

Haški tribunal izreći će pravomoćnu presudu šestorici bivših visokih dužnosnika Herceg-Bosne u srijedu, 29. studenog.
Vijesti / Politika | 27. 10. 2017. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne volim previše govoriti o presudama prije nego što budu izrečene, ali nadam se da će one malo pojasniti što se događalo za vrijeme rata. Jako sam zadovoljan radom svojih timova, i na suđenju i u žalbenom postupku, i mislim da smo predočili snažne dokaze i snažnu argumentaciju u žalbi'', komentirao je  Serge Brammertz, glavni haški tužitelj presudu u slučaju ''Prlić i ostali''.

Brammertz  je podsjetio kako je pretresno vijeće osudilo  šestoricu optuženih za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i teška kršenja Ženevskih konvencija putem sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu. Izrečene su kazne od 10 do 25 godina zatvora.

 ''Međutim, htio bih naglasiti jednu stvar. Zaista se nadam da će se političke vlasti i vlade ponašati odgovorno tako što će prihvatiti presudu suda i poticati javnost da i ona to učini'', kaže Brammertz za INS.

Haški tribunal izreći će pravomoćnu presudu šestorici bivših visokih dužnosnika Herceg-Bosne u srijedu, 29. studenog.

 U odluci koju potpisuje predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius navodi se da će pravosnažna presuda Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Berislavu Pušiću, Milivoju Petkoviću i Valentinu Ćoriću biti izrečena 29. studenog.

Prvostupanjskom presudom sva šestorica su proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Prema presudi, krivi su za kampanju progona Muslimana iz osam općina u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni u periodu od proljeća 1993. do proljeća 1994. godine, koja je uključivala ubojstva, silovanja, deportacije, nečovječno postupanje, protupravno zatvaranje, nehumana djela, uništavanje i oduzimanje imovine, bezobzirno razaranje naselja i kulturnih i vjerskih objekata, prinudni rad i protupravno teroriziranje civila.

 Zlodjela su kvalificirana kao zločin protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata i teške povrede Ženevskih konvencija, a počinjena su u općinama Mostar, Čapljina, Ljubuški, Prozor, Stolac, Vareš, Gornji Vakuf i Jablanica.

Kopirati
Drag cursor here to close