Sve su znali

Bradara: SDA manipulira

Lidija Bradara o (ne)usvajanju proračuna
Vijesti / Politika | 15. 02. 2019. u 20:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri iz Stranke demokratske akcije manipuliraju. Nekorektno je pozvati branitelje da prosvjeduju. Stranci demokratske akcije je rečeno kada će biti sjednica", istaknula je Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Odgovarajući na pitanje N1 televizije ''zašto nije održana sjednica Doma naroda na kojoj bi bio razmatran proračun za ovu godinu, odgovorila je:

"Čekalo se na tijela koja provode izbore. Središnje izborno povjerenstvo raspisuje, provodi i objavljuje rezultate izbora, pa i potvrđuje mandate izaslanika za Dom naroda. Onaj dan kada je odluka o izboru izaslanika objavljena u Službenim novinama, a to se dogodilo jučer u jutarnjim satima, rekla sam da ću u roku od 24 sata zakazati sjednicu i to sam uradila".

U razgovoru za N1 je objasnila zašto do sada nije održana sjednica ovog zakonodavnog tijela.

Neki su prijetili...

"U medijima se puno špekuliralo i žao mi je što svi zajedno javnosti nismo objasnili zašto Dom naroda nije zasjedao. Nakon izbora, razgovarala sam s predsjednikom i potpredsjednicima Federalne vlade i objasnila sam im ono što predstoji. Mi nismo imali naputak Središnjeg izbornog povjerenstva o izboru izaslanika ili bilo kojeg drugog rješenja - Hrvatska demokratska zajednica je na taj problem upozoravala od 2016. godine. Dakle, proračun se može usvajati samo nakon objave službenih rezultata. Imali smo rok da proračun usvojimo sve dok Središnje izborno povjerenstvo nije donijelo naputak o izboru izaslanika", rekla je.

Komentarirala je pozive Kluba Bošnjaka u Domu naroda da sazove sjednicu i cilju usvajanja proračuna.

"Mi nismo imali prijepore. Odgovorno sam radila i četiri godine vodila Dom naroda u skladu s poslovnikom i zakonom. Manipuliralo se javnosti i to je licemjerna politika. Jedna županija je 10. prosinca dostavila listu na ovjeru i trebalo im je 40 dana da izaberu izaslanike. Dakle, mogli smo brže djelovati. Neki su prijetili Središnjem izbornom povjerenstvu. Prijetili su da nikada neće poslati izaslanike", naglasila je Brada za N1.

Tvrdi da je zakazivanje sjednice Doma naroda za srijedu, 20. veljače bio najkraći mogući rok za zakazivanje sjednice.

Minimalni rok

"To je bio minimalni rok nadajući se da ne napravimo grešku u koracima. Imam iskustva i dugo sam na političkoj sceni. Ne bih riskirala da potpredsjednik Federacije ili bilo koja stranka iskoriste propuste. Kada sam saznala rezultate izbora izaslanika, poslali smo materijale za sjednicu. To je tisuće stranica proračuna. Ne želim da izaslanici u Domu naroda na kraju svojeg mandata tek tako dižu ruke. Nadam se da oni koji dignu ruke za proračun, znaju za što dižu ruku, te da će cijeli postupak konstituirajuće sjednice i nastavak sjednice proteći u najboljem redu", kazala je predsjedavajuća Doma naroda.

Nada se da će se ona većina koja je usvojila proračun u Zastupničkom domu potvrditi i prilikom razmatranja proračuna u Domu naroda.

Osvrnula se i na činjenicu da zbog neusvajanja proračuna državni službenici nisu dobili plaće, kao i da nisu isplaćene naknade drugim proračunskim korisnicima.

"Postoji red isplate. Federacija je likvidna. Vi znate da su se financijski planovi nekada donosili i kada nije bilo novca. Žao mi je što nisu isplaćene invalidnine".

Negiranje optužbi

Bradara je negirala optužbe da je onemogućavala sazivanje sjednice Doma naroda poručivši:

"Da je Vlada Federacije na vrijeme poslala proračun i da su stranke ozbiljnije pristupile, mogli smo imati proračun. Smeta mi kada neko kaže da je Lidija Bradara to kočila. Nisam to radila. Postupala sam po Ustavu i pozitivnim zakonskim propisima. Nisam se ponašala kao neki kao da je švedski sto u pitanju. To su radili oni koji su pozivali da sazovem sjednicu. Onda kada su se podudarali stavovi mene i OHR-a, onda je to bila kao zanemarujuća činjenica".

Za N1 je također komentirala najave pojedinih proračunskih korisnica da će održati protest zbog neusvajanja proračuna.

"To je manipulacija. Ministri iz Stranke demokratske akcije manipuliraju. Nekorektno je pozvati branitelje da prosvjeduju. Stranci demokratske akcije je rečeno kada će biti sjednica", istaknula je Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close