Slaganje kockica

Bradara mijenja Čavaru, Novalić ostaje premijer?

Po političkim kuloarima sve je više potvrda da bi moglo doći do zamjene na relaciji Dom naroda BiH - predsjednik FBiH
Vijesti / Politika | 22. 02. 2019. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon formiranja Doma naroda FBiH, u tom entitetu ostale su atraktivne fotelje predsjednika i premijera, a kako sada stvari stoje, u predsjedničku bi mogla sjesti Lidija Bradara (HDZ BiH), dok bi Fadil Novalić (SDA) trebao ostati u premijerskoj.

Naime, po političkim kuloarima sve je više potvrda da bi moglo doći do zamjene na relaciji Dom naroda BiH - predsjednik FBiH. Po novinarskim saznanjima, Bradara, iako je izabrana za hrvatsku izaslanicu u Domu naroda BiH, mogla bi sjesti u predsjedničku fotelju, a na njeno mjesto bi trebalo da ode aktualni federalni predsjednik i njen stranački kolega Marinko Čavara.

Jučer nitko iz HDZ-a nije bio raspoložen da razgovara o eventualnoj raspodjeli funkcija, posebno o funkciji predsjednika Federacije BiH, koja pripada Hrvatima. Samo su kratko poručili da će o tome idući tjedan.

"Nezavisne" neslužbeno saznaju da bi sada, kad je izvjesna koalicija SDA - HDZ BiH na razini FBiH, premijersku funkciju mogao zadržati Fadil Novalić. Izvor Nezavisnih kaže da je Novalić spreman ostati i da se o tome čak i razgovara, a i on sam je u jednom intervjuu nakon općih izbora u BiH rekao da je spreman da odradi još jedan mandat i da to nije isključeno.

"Ako se kockice slože, ponajprije političke naravi, da netko stavi na mene izbor te ako procijenim da je to moguće provoditi kroz Vladu s harmoničnijom koalicijom, i na kraju krajeva, ako bi unaprijed bio dogovoren sadržaj koalicije, a ne raspodjela po resorima, svakako bih se prihvatio tog posla", poručio je tada Novalić.

Podsjećamo, za 26. veljače zakazana je sjednica Zastupničkog doma FBiH, na kojoj bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo. Na poziciju predsjedavajućeg ovog doma umjesto Elvira Karajbića iz SDP-a trebalo bi, kako saznaju "Nezavisne", da dođe Mirsad Zaimović iz SDA, nekadašnji generalni direktor "BH Telecoma".

Ni iz SDA jučer nitko nije bio raspoložen pričati o tome kako bi mogla izgledati buduća Vlada FBiH, ali i tko bi mogli biti predsjednik i potpredsjednici FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close