Reakcije političara

Bradara: Izetbegovićeve izjave za unutarbošnjačku upotrebu

Bradara je komentirajući izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na nedjeljnoj sesiji Kruga 99 istaknula kako poruke koje je odaslao ne donose nikom u BiH ništa dobro.
Vijesti / Politika | 22. 03. 2021. u 21:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U vrijeme kada se Bosna i Hercegovina suočava s brojnim izazovima, kad se rješavaju važna egzistencijalna pitanja, poput nabavke cjepiva i suzbijanja korona-virusa, Bakir Izetbegović u javnost izlazi s pitanjima koja BiH vuku u prošlost'', izjavila je za Dnevnik.ba predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda BiH Lidija Bradara.

Bradara je komentirajući izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na nedjeljnoj sesiji Kruga 99 istaknula kako poruke koje je odaslao ne donose nikom u BiH ništa dobro.

Izetbegović je, podsjećamo, u nedjelju govorio o tomu kako treba ograničiti uporabu mehanizma zaštite vitalnih nacionalnih interesa u FBiH i na državnoj razini, svesti Dom naroda FBIH na razivu Vijeća naroda RS, potom o tomu kako je Bošnjacima tijesno u 33 posto kvote vlasti na državnoj razini, a pozvao je i druge bošnjačke političke stranke da se ujedine i na izborima 2022. godine iz vlasti odstrane političke predstavnike Hrvata.

"Probosanske stranke imaju 60 posto u Zastupničkom domu Parlamenta BiH te se ta snaga mora 'preliti' u domove naroda i institucije. Ovakvo smo svi zbijeni u 33 posto u nekakvu imaginarnu bošnjačku kvotu od 33 posto. Tih 33 posto treba otići na 60 posto, ojačati taj motor koji vuče u pravom smjeru", rekao je Izetbegović.

Također, najavio je kako SDA neće pristati na promjene Izbornoga zakona BiH koje su u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu "Ljubić", dok u provedbi odluke Europskoga suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" vidi mogućnost uspostave "građanske države" u BiH. Ponovno je pozvao na smanjenje nadležnosti Doma naroda FBiH i njegovo svođenje na razinu Vijeća naroda RS. K tomu, doveo je u pitanje Daytonski mirovni sporazum, a osporio je i postojanje konstitutivnih naroda u BiH.

Bradara je izjavila kako takve poruke Bakira Izetbegovića Bosnu i Hercegovinu vuku u prošlost i sprječavaju bilo kakav napredak države.

"Ovakve poruke ne donose nikomu ništa dobro. Jasno je kako Izetbegović ovakvu retoriku koristi kako bi se konsolidirao u bošnjačkom biračkom tijelu, posebno s obzirom na rezultate posljednja dva izborna ciklusa. U vrijeme kad BiH mora rješavati brojna važna pitanja, kad se suočava s jako velikim izazovima, poput nabavke cjepiva i imunizacije stanovništva, Izetbegović iznosi izjave kojima negira Daytonski mirovni sporazum i konstitutivnost naroda. To nije dobar smjer", izjavila je Bradara.

Također, podsjetila je Izetbegovića kako Vijeće naroda RS nije isto što i Dom naroda FBiH. Naime, Vijeće naroda je nametnuto nakon što je Ustavni sud BiH, po apelaciji Bakirovog oca Alije Izetbegovića, donio odluku kako su konstitutivni narodi konstitutivni na svakom dijelu teritorija države BiH.

"Zato je napravljeno Vijeće naroda kako bi se ta odluka operacionalizirala", izjavila je Bradara te dodala kako Izetbegović zaboravlja kako se došlo do daytonskog sporazuma i tko je što unio u današnju BiH.

Upozorila je kako je SDA izgubila kapacitet u Domu naroda FBiH te zato sad pokušava težište političkog života prebaciti na Zastupnički dom.

"No, nitko im nije kriv što se izbori bili takvi kakvi jesu i što su izgubili kapacitet za bilo što u Domu naroda. Ovakve izjave imaju upotrebu samo u unutarbošnjačkoj javnosti, no one ne nose ništa dobro" izjavila je Bradara.

Kopirati
Drag cursor here to close