Zakon o izbornim jedinicama

Bradara: Bošnjaci su pokazali kako bi se ponašali da u njoj nema legitimno izabranih Hrvata

"Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH je pao. Time je propao i bošnjački projekt nametanja političkih predstavnika Hrvatima", izjavila je Bradara.
Vijesti / Politika | 28. 09. 2018. u 16:04 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je u petak za internetski portal Dnevnik.ba kako je tijekom sjednice u četvrtak definitivno pao prijedlog Zakona o izbornim jedinicama te da nastavak zasjedanja, na kojemu je zakon poslan na ocjenu Ustavnom sudu FBiH, nakon zaključenja sjednice smatra nelegalnim i bez ikakva učinka, piše Hina.

"Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH je pao. Time je propao i bošnjački projekt nametanja političkih predstavnika Hrvatima", izjavila je Bradara.

Na inzistiranje bošnjačkog kluba izaslanika u Domu naroda Federacije BiH u četvrtak je održana sjednica na kojoj je na dnevnome redu bio Zakon o izbornim jedinicama, što je svojevrsni entitetski Izborni zakon.

Odredbe Izbornog zakona BiH je osporio Ustavni sud BiH i, umjesto u državnom Parlamentu BiH, bošnjačke stranke su predložile donošenje drugoga zakona u entitetu Federaciji BiH, iako je u njemu uvršteno niz odredbi koje je upravo izbrisao državni Ustavni sud. Hrvatski izaslanici su se usprotivili donošenju takvoga zakona.

Zahtjevu Hrvata priključio se i dopredsjedatelj Doma naroda iz reda srpskog naroda Drago Puzigaća, a da bi takav zakon mogao stupiti na snagu svoju potporu mora dati dvije trećine zastupnika iz reda svakoga kluba konstitutivnih naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Klub Hrvata se tome zakonu suprotstavio i nakon toga se smatra kako je zakon oboren, piše Hina.

Odmah nakon što je Bradara zaključila sjednicu, bošnjački dopredsjedatelj Jasenko Tufekčić organizirao je novu sjednicu te na njezinu okončanju ustvrdio da će Zakon sada ići na ocjenu Ustavnog suda Federacije BiH.

Bradara je međutim ustvrdila za Dnevnik.ba kako se radi o klasičnoj zloporabi jer nije ovlastila Tufekčića da vodi sjednicu, a nije to učinio niti srpski kolega Puzigaća te klubovi tri naroda.

"Da bi sjednica koju on vodi imala legalnost i formalnopravni temelj on je trebao imati sve pobrojane suglasnosti, a nije imao nijednu", pojasnila je Bradara. Dodala je kako 'nastavak sjednice' Doma narodaa smatra privatnim druženjem bošnjačkih izasanika. 

"To je bilo jedno neformalno druženje skupine izaslanika iz Kluba Bošnjaka. Time su pokazali što misle o FBiH i BiH i kako bi se ponašali da u njoj nema legitimno izabranih Hrvata u federalnom Domu naroda", kazala je Bradara, piše Hina.

Desetak dana prije održavanja izbora Bosna i Hercegovina nema izmijenjen Izborni zakon u dijelu koji regulira kako izabrati izaslanike iz reda tri naroda te predstavnike manjina u Dom naroda Federacije BiH te prijeti ustavna kriza. Bez toga doma ne može se izabrati izvršna vlast u Federaciji BiH, ali ni popuniti državni Dom naroda. U slučaju da se ne pronađe  rješenje jedino će u BiH funkcionirati županije u Federaciji BiH i Republika Srpska, dok će država i hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH biti u krizi i blokadi.

Kopirati
Drag cursor here to close