Vijeće ministara

Božović čeka ruke SDA

Dodik je istaknuo da se treba držati ranijeg dogovora da kandidata predlaže strana koja ima pravo na to, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne.
Vijesti / Politika | 13. 01. 2020. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak, 16. siječnja, trebao bi odlučiti hoće li Mlađen Božović iz DNS-a biti imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara.

Povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća ministara početkom siječnja nije podržala Božovićevo imenovanje za ministra, ali ova odluka nije obvezujuća za Zastupnički dom.

Od deset prisutnih članova Povjerenstva, za su bili članovi iz DNS, SP, HDZ i PDA, protiv iz SDP, NS, A-SDA i PDP, dok su suzdržani bili predstavnici dvije stranke parlamentarne većine - SDA i SBB.

Obrazlažući uzdržan glas, predstavnik SDA u ovom povjerenstvu Halid Genjac rekao je da su potrebne dodatne međustranačke konsultacije u vezi s imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice u i najavio da će one biti završene do sjednice Zastupničkog doma.

On je tom prilikom dodao da suzdržan glas SDA u Povjerenstvu u ovom trenutku ne znači da će zastupnici ove stranke u Zastupničkom domu prilikom izjašnjavanja o Božoviću biti ni za, ni protiv, ni suzdržani.

Srna navodi da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio kako bi ponovno osporavanje Božovićevog izbora značilo novu krizu u BiH.

Dodik je u izjavi medijima u petak, 10. siječnja, istaknuo da se treba držati ranijeg dogovora da kandidata predlaže strana koja ima pravo na to, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne.

"Mi ne želimo ikoga da osporavamo, poštovat ćemo prijedloge drugih strana i tražimo da se poštuju prijedlozi koji dolaze iz Republike Srpske", rekao je Dodik, podsjećajući da je Božović prošao sve potrebne provjere Središnjeg izbornog povjerenstva i SIPA-e.

Osim ministra za ljudska prava i izbjeglice, još nije imenovan ni zamjenik ministra sigurnosti u Vijeću ministara.

Za zamjenika ministra sigurnosti predložen je Vladimir Mijatović iz SP, a Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara još nije razmatralo potvrđivanje njegovog mandata jer nije bila dobila potrebna izjašnjenja institucija nadležnih za provjeru kandidata za Vijeće ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close