Nikola Lovrinović

Bošnjačkim političarima zarobljen je um

''Jednakopravnost ne može biti prepreka tomu. Malobrojniji ne mogu biti prijetnja nikakvoj viziji, ali iluzija je da će odustati od svojih političkih i svakih drugih prava'', rekao je Lovrinović.
Vijesti / Politika | 09. 05. 2019. u 07:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako je neprihvatljiva politička jednakopravnost hrvatskog naroda kroz Izborni zakon, kada i kako će doći do stvarne ustavne jednakopravnosti? Je li politička jednakopravnost doista velika opasnost za opstanak ove države ili put opstanka?'', rekao je u intervjuu za Večernji list Nikola Lovrinović član Središnjeg odbora HDZ-a BiH, predsjednik Kluba HDZ - HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Prijetnja viziji

Lovrinović kaže kako mu se čini da odugovlačenje ovoga procesa samo ''produbljuje nepovjerenje i nesporazume među političkim predstavnicima konstitutivnih naroda i kako se to neće i ne može dugo braniti borbama za fotelje, izmišljanjem nacionalista i imaginarnom utrkom za boljim socijalnim stanjem stanovništva u državi, u kojoj brojniji i moćniji slušaju samo svoje bilo i slijede samo svoj politički cilj''.

''Država treba služiti građanima i njihovim potrebama, ali svim građanima i svim potrebama, u suprotnom je zapravo samo okov. Mudri političari koji vole svoj narod i žele mu prosperitet svake vrste, ovo bi morali znati'', rekao je dodavši kako država ne smije postati tamnica bilo kome jer onda je njezin kraj izvjestan više nego mogućnost opstanka.

''Žao mi je što je kod jednog dijela političara iz reda bošnjačkog naroda um zarobljen vizijama države suprotne potrebama onih koji u njoj žive i kome ona pripada. Vizije moraju biti zajedničke. Jednakopravnost ne može biti prepreka tomu. Malobrojniji ne mogu biti prijetnja nikakvoj viziji, ali iluzija je da će odustati od svojih političkih i svakih drugih prava. Jednostavno na to nemaju pravo jer ne traže i ne uzimaju ništa što pripada drugima, nego samo žele dijeliti ravnopravno ono što pripada svima'', naveo je Lovrinović.

Vješto smišljen plan

Smatra kako odugovlačenje uspostave vlasti na razini BiH i Federacije BiH nanosi višestruke štete, ponajprije samoj državi, a onda i europskom putu.

''Žao mi je što je u javnosti, ponajviše od bošnjačkih medija, stvorena percepcija kako se vlast ne želi zbog tamo nekih nesebičnih zahtjeva političkih aktera koji nešto znače. Bojim se kako je to samo vješto smišljen plan da se ozbiljni procesi kao, primjerice, promjena Izbornog zakona, ne otvore, pa i po cijenu gubljenja cijelog mandata na mogućnosti nemogućeg dogovora'', dodao je.

Između ostalo, kaže kako nije siguran da će BiH tijekom svibnja dobiti bilo kakav odgovor o statusu zahtjeva za pridruživanje i zbog stanja u zemlji, ali i zbog europskih izbora.

 

Kopirati
Drag cursor here to close