Pregovori 'zamrznuti'

Bošnjačke stranke opet ponudile svoje rješenje izbornih pravila, HDZ BiH protiv

Predstavnici HDZ BiH ranije su se negativno očitovali o ovom prijedlogu, uz konstataciju kako se problem izmjena izbornog zakona koji se donosi na državnoj razini ne može rješavati zakonom koji bi bio donesen na razini entiteta.
Vijesti / Politika | 19. 06. 2018. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici pet političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine, koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo, potpisali su u utorak u Sarajevu zajednički prijedlog zakona o izbornim jedinicama u Federaciji BiH i uputili ga entitetskom parlamentu na razmatranje, iako nema izgleda da on u konačnici bude usvojen jer se njegovom sadržaju protivi HDZ BiH.

Prijedlog zakona utvrdili su predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Naše stranke (NS), a njihovi zastupnici u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH zatražit će da se o njemu raspravlja po žurnom postupku odnosno bez mogućnosti ulaganja amandmana.

Riječ je o pokušaju ovih stranaka da ponude rješenje problema nastalog odlukom Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH kojima je bio određen način biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta FBiH.

"Zakon predstavlja provedbu obveze parlamenta FBiH da uredi svoje višečlane izborne jedinice, kao i strukturu i broj zastupnika", kazao je predsjednik zastupničkog kluba DF-a Dženan Đonlagić.

Predstavnici HDZ BiH ranije su se negativno očitovali o ovom prijedlogu, uz konstataciju kako se problem izmjena izbornog zakona koji se donosi na državnoj razini ne može rješavati zakonom koji bi bio donesen na razini entiteta.

No bit prijepora između bošnjačkih i hrvatskih stranaka je u tumačenju pravorijeka Ustavnog suda BiH.

HDZ BiH inzistira na dosljednom poštivanju dijela presude u kojemu se kaže kako Dom naroda parlamenta Federacije BiH nije dom županija pa stoga nije nužno da iz svake županije u taj dom bude biran predstavnik svakog od tri konstitutivna naroda. Takvim tumačenjem HDZ BiH traži rješenje po kojemu bi se zastupnici iz konstitutivnih naroda birali iz onih županija u kojima njihova entička skupina čini apsolutnu ili relativnu većinu.

Bošnjačke stranke inzistiraju upravo na tome da iz svake županije u federalni Dom naroda ipak treba biti biran bar po jedan predstavnik svakog naroda.

"Čini se kako postoji svebošnjačko jedinstvo protiv Hrvata. Ja se nadam da ipak stvari nisu baš takve, no ako budu, Hrvati imaju spreman odgovor", izjavio je Jozo Bagarić, predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH.

Pet stranaka koje su usuglasile prijedlog zakona o izbornim jeidnicama mogu okupiti razmjernu većinu potrebnu za njegovo usvajanje u Zastupničkom domu, no ne mogu osigurati njegov prolaz i u Domu naroda, bez čije potvrde niti jedan zakon ne može stupiti na snagu.

Međustranački pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH, koji se unatoč posredovanju diplomata EU i SAD bez rezultata vode već mjesecima, trenutno su "zamrznuti" i neizvjesno je kada će biti nastavljeni, prenosi Hina.

Opći izbori u BiH raspisani su za 7. listopada, no trenutačno ne postoji zakonsko rješenje koje bi osiguralo provedbu njihovih rezultata u dijelu koji se odnosi na uspostavu vlasti u Federaciji BiH ali i na konstituiranje Doma naroda državnog parlamenta, čiji se zastupnici biraju neizravno iz sastava Doma naroda federalnog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close