Bojkot

Bošnjačke stranke neće na izbore u Srebrenici

Edin Ramić, potpredsjednik SDA, kazao je kako je ova politička organizacija uradila sve da se izbori u Srebrenici održe u fer uvjetima, ali je ''očito da to nije moguće''.
Vijesti / Politika | 19. 02. 2021. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici probosanskih stranaka u četvrtak su u Srebrenici podržali bojkot ponovljenih izbora u ovom gradu, odluku koju su ranije donijeli u inicijativi “Moja adresa: Srebrenica”.

Edin Ramić, potpredsjednik SDA, kazao je kako je ova politička organizacija uradila sve da se izbori u Srebrenici održe u fer uvjetima, ali je ''očito da to nije moguće''.

Alija Tabaković, koji je bio kandidat za načelnika, kazao je kako su bošnjački lideri u Srebrenici dobili maksimalnu podršku svih političkih partija. Dodao je kako su predali apelaciju Ustavnom sudu vezanu za svoj stav o održavanju nedjeljnih izbora.

“Ovi izbori su za nas nepravedni jer zbog grešaka, posebno u glasanju dijaspore, smo dovedeni u nepravedan položaj. Uputili smo poziv našim biračima da ne izađu na izbore, a oni koji izađu mi se na njih nećemo ljutiti. Mi se ovdje borimo za svakog građanina u Srebrenici”, kazao je Tabaković.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je nakon sastanka napisao da je teška nepravda s izbornim procesom natjerala ljude na bojkot izbora u Srebrenici.

“Teška odluka, utemeljena na kršenju zakona ove zemlje. Probosanski blok potpuno jedinstven, podržavamo odluku”, napisao je Konaković te pozvao predstavnike međunarodne zajednice na hitnu reakciju.

U Potočarima su bili prisutni lideri DF-a Željko Komšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković, Stranke za BiH Amer Jerlagić, te Mirsad Kukić (PDA) i Nermin Nikšić (SDP).

U ime SDA u Srebrenicu je bio Edin Ramić, SBB je poslao Anisa Krivića, a Naša stranka glavnog tajnika Nihada Uka.

Povodom ove odluke oglasio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji je podržao predstavnike probosanskih stranaka SDA, DF-a, SBiH, Stranke za BiH, SDP-a, NiP-a, PDA i SBB-a.

''Podržavam prije svega ljude iz Srebrenice koji su odlučili bojkotirati ove izbore. Dobiva se na borbi za pravdu, na borbi za legitimitet. Drago mi je da su se ujedinile sve probosanske političke stranke i podržale Inicijativu “Moja adresa: Srebrenica'', rekao je.

''Kada imate brojke i na osnovu tih brojki vidite da možete da pobijedite na izborima, i kada vam neko oduzima od tih brojeva i sprječava vas da pobijedite, onda je potpuno normalno da se javi takav revolt i da imamo takvu reakciju političkih stranaka koje predstavljaju grupaciju 'Moja adresa: Srebrenica'. I neka su to uradili i ja ih u potpunosti podržavam. Oni su podnijeli apelaciju i očekujemo da Ustavni sud BiH što prije razmatra ovu privremenu mjeru kako bi se ta nepravda ispravila'', rekao je Džaferović gostujući u Dnevniku D na FTV-u.

Inače, lokalni izbori u Srebrenici i Doboju bit će ponovljeni u nedjelju, 21. veljače.

Predsjednik Središnjeg izbornog Bosne i Hercegovine Željko Bakalar je rekao da su dobili obavještenja iz Doboja i Srebrenice u kojima je navedeno da je lokalna vlast osigurala svoj dio novca za nove izbore.

SIP BiH je 21. siječnja donio odluke o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za razinu načelnika i Skupštine općine Srebrenica, te poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za gradonačelnika i Skupštinu grada Doboja.

Kopirati
Drag cursor here to close