Zastupnički dom

Bošnjaci udaraju državu, Hrvati ne žele na sjednicu

U priopćenju se navodi kako su ''bošnjačke stranke prijedlogom zakona o izbornim jedinicama  i broju mandata Parlamenta FBiH izveli udar na državu…''
Vijesti / Politika | 10. 07. 2018. u 11:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub zastupnika HDZBiH-HNS neće prisustvovati vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sazvanoj za danas u Sarajevu, priopćeno je iz tog kluba.

''Klub zastupnika HDZBiH-HNS, uvažavajući značaj Prijedloga zakona o razvojačenim braniteljima i članova njihovih obitelji i Prijedloga zakona o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja, neće sudjelovati na današnjoj 32. izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.  Razlozi za ovakav stav vezani su za grubo kršenje Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Ustava BiH i presude Ustavnog suda BiH usvajanjem zakona o izbornim jedinicama i brojem mandata Parlamenta Federacije BiH  od strane bošnjačkih stranaka, a bez hrvatskih zastupnika'', navodi se u priopćenju zastupničkog kluba HDZBiH-HNS.

U priopćenju se navodi kako su ''stavljajući entitet iznad države, entitetski parlament iznad državnog i zakon na entitetskoj razini iznad državnog zakona, bošnjačke stranke prijedlogom zakona o izbornim jedinicama  i broju mandata Parlamenta FBiH izveli udar na državu, ugrozili ustavno-pravni poredak BiH, prekršili Ustav BiH i Daytonski sporazum''.

Naknadno je javljeno kako je izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH započela počela s više od sat zakašnjenja. 

Usporedo, pred zgradom Parlamenta traje mirni prosvjed grupe demobiliziranih branitelja koji očekuju ishod zastupničke rasprave o zakonu kojim je najavljeno reguliranje prava ove kategorije branitelja, nezbrinutih dosadašnjim federalnim braniteljskim zakonima. 

Predloženi zakon najavljuje, među brojnim drugim pravima, ustanovljavanje mjesečnog novčanog dodatka nezaposlenim bivšim borcima koji nemaju stalna primanja. 

U najavljenom dnevnom redu je i zakon o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja. 

Predsjedavajući Edin Mušić, otvarajući zasjedanje, rekao je da nazoči više od 50 poslanika (od ukupno 98), a prisutni su i predstavnici braniteljskih udruga.

 

Kopirati
Drag cursor here to close