Dan Republike

Bošnjaci: Preživjet ćemo Zakon o Danu Republike

U priopćenju se navodi da odabir 9. siječnja kao Dana Republike inspirirano je događajem koji je posebno važan za samo jedan od konstitutivnih naroda, što je bolno za pripadnike drugih zajednica.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2019. u 09:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti Republike Srpske izražavaju svoje negodovanje ''zbog činjenice da se nastavlja s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. siječnja kao takozvanog Dan Republike''.

''I pored odluke Ustavnog suda BiH (U-3/13) da 9. siječnja ne može biti Dan entiteta RS zbog toga što je diskriminirajući za sve nesrbe u tom entitetu predstavnici svih organa vlasti RS su se sustavno, otvoreno, institucionalno, javno i agresivno suprotstavili i zauzeli stav da neće izvršiti konačnu i obvezujuću Odluku Ustavnog suda BiH. Na ovaj način oni su se suprotstavili principima funkcioniranja pravne i demokratske države, nastavili s izazivanjem velike i sveopće napetosti i uznemirenost kod građana, te dodatno narušili političke odnose među političkim akterima i nastavili s potkopavanjem procesa integracije BiH u Europsku uniju'', navodi se u priopćenju potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića, bošnjačkih zastupnika u klubu zastupnika NSRS ''Zajedno za BiH'' i izaslanika Kluba Bošnjaka VNRS.

Dodaje se da su sam datum kao Dan Republike i pristup u njegovom ponovnom određivanju, prema mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, neustavni iz više razloga, a prije svega zbog toga što 9. siječnja kao Dan Republike predstavlja povijesno naslijeđe samo jednog, srpskog, naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.

U priopćenju se navodi da odabir 9. siječnja kao Dana Republike inspirirano je događajem koji je posebno važan za samo jedan od konstitutivnih naroda, što je bolno za pripadnike drugih zajednica.

''Na taj dan 1992. godine, su predstavnici srpskog naroda bez učešća predstavnika drugih (Bošnjaka, Hrvata i ostalih) naroda, dakle jednostrano, donijeli Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Ovakav izbor nije u skladu s jedinstvenim vrijednostima dijaloga, tolerancije, uzajamnog poštovanja i jednakosti na čemu bi se trebao temeljiti izbor nekog državnog praznika'', ističe se u priopćenju.

Navodi se da je Ustavni sud BiH istaknuo legitimno pravo srpskog naroda u entitetu RS da zakonskim mehanizmima očuva svoju tradiciju i identitet, ali jednako pravo se mora dati i drugim konstitutivnim narodima i ostalim građanima u entitetu RS, ''što mi svakako podržavamo i zašto se zalažemo''.

''Međutim, zajednički praznici kakav bi svakako trebao biti tzv. Dan Republike trebaju ujediniti ljude u sjećanju na ključne događaje u njihovoj zajedničkoj povijesti i doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao važne vrijednosti za multietnička društva. Podsjećamo da su bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS, 5. siječnja 2018. godine predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS-a, te da očekujemo da ista bude što prije razmatrana. Do tada mi pozivamo predstavnike većinskog srpskog naroda na izgradnju zajedničkih vrijednosti našeg društva, jačanje ekonomskih i socijalnih prilika u entitetu'', navode potpisnici priopćenja.

Istovremeno poručuju Bošnjacima koje predstavljaju da će se ''koristiti svim raspoloživim institucionalnim sredstvima za našu ravnopravnost s drugim narodima u entitetu''.

''Preživjeli smo Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH, Odluku o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH, agresiju i genocid, preživjet ćemo i Zakon o Danu Republike i njegovu implementaciju u vidu obilježavanja neustavnog tzv. Dana Republike'', stoji u priopćenju potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića, bošnjačkih zastupnika u klubu zastupnika NSRS ''Zajedno za BiH'' i izaslanika Kluba Bošnjaka VNRS.

Kopirati
Drag cursor here to close