Ustavni sud RS

Bošnjaci odbijeni po apelaciji za Srebrenicu

Ove zaključke je Narodna skupština RS-a, uz protivljenje Bošnjaka, usvojila na sjednici održanoj 14. kolovoza ove godine…
Vijesti / Politika | 24. 09. 2018. u 13:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odbilo je danas zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda na zaključke u vezi s Informacijom o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine.

Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporeni Zaključci Narodne skupštine RS-a ne sadrže opće norme.

''Shodno tome Zaključci nemaju obvezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavljaju pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS-a'', priopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.

Zbog toga Vijeće je utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje suglasnost osporenih zaključaka s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS.

Ove zaključke je Narodna skupština RS-a, uz protivljenje Bošnjaka, usvojila na sjednici održanoj 14. kolovoza ove godine, a između ostalog, njima je odbačen Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. srpnja 1995. te najavljeno formiranje nove komisije koja bi utvrdila šta se događalo u ratu na srebreničkom području.

Kopirati
Drag cursor here to close