Salkić

'Bošnjaci nisu problem, već oni u RS-u koji nam žele uskratiti prava'

''Bošnjaci u tom entitetu ne traže ništa više nego drugi građani. Mi nismo problem. Problem su oni koji misle da mi ovdje možemo živjeti s manjim pravima u odnosu na druge građane'', naglasio je Salkić
Vijesti / Politika | 04. 12. 2018. u 13:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bošnjaci neće prihvatiti nikakve promjene Ustava, koje će značiti destrukciju ionako minimalnih prava koja imamo u bh.entitetu RS'',  upozorio je danas potpredsjednik tog entiteta Ramiz Salkić. 

Podsjeća da se ovih dana ponovo otvara pitanje promjene Ustava bh. entiteta RS i vrši medijski spin kako su Bošnjaci i Vijeće naroda problem u tom entitetu. 

''Bošnjaci u tom entitetu ne traže ništa više nego drugi građani. Mi nismo problem. Problem su oni koji misle da mi ovdje možemo živjeti s manjim pravima u odnosu na druge građane'', naglasio je Salkić za Fenu. 

Ustav bh. entiteta RS ostavlja mogućnost Bošnjacima, pa i Hrvatima, da djelomično zaštite svoje interese kroz Vijeće naroda i ta mogućnost je, kaže, najočitija kod promjene entitetskog ustava. 

''Mi smo bili prije, a i sada smo za ukidanje smrtne kazne, jer nisu Bošnjaci tu odredbu ni unijeli u Ustav RS-a. Za nas nije sporno da Banja Luka bude administrativni centar entiteta, samo se mora definirati način funkcioniranja i zastupljenost u tom administrativnom centru'', precizirao je. 

Trenutni entitetski ustav, kako ukazuje, nikada nije u potpunosti ispoštovan u segmentu poštivanja zastupljenosti naroda prema popisu iz 1991. godine. 

''Nikada nije ispoštovana odredba o pravu naroda da odredi ime svog jezika, niti se poštuje pred Ustavnim sudom procedura o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.  Dobro bi bilo da entitetski organi počnu poštivati postojeći ustav kao preduslov za stvaranje ambijenta za njegovu promjenu'', ukazao je Salkić.


Kopirati
Drag cursor here to close