Špirić

Bošnjaci kao razarajući detonator za BiH

Špirić kaže da se plaši da ovako izbjegavanje provođenja izbornih rezultata može proizvesti veoma loša rješenja koja ni za koga neće biti dobra u BiH.
Vijesti / Politika | 23. 08. 2019. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako istekne rok koji su potpisali lideri, dogodit će se ono najgore za BiH - Srbi će se okrenuti jedni prema drugima i razgovarati o budućnosti, isto tako i Hrvati, a onda će Bošnjaci vidjeti da su oni bili taj razarajući detonator za integrativnost BiH'', rekao je dopredsjednik SNSD-a Nikola Špirić za Večernji list.

Naveo je kako svako odustajanje od sporazuma Milorad Dodik-Dragan Čović-Bakir Izetbegović uvlači BiH u krizu s nesagledivim posljedicama, ali i da još nije kasno da bi se sačuvao ovaj sporazum.

Špirić kaže da se plaši da ovako izbjegavanje provođenja izbornih rezultata može proizvesti veoma loša rješenja koja ni za koga neće biti dobra u BiH.

Pozvao je predstavnike vladajućih političkih stranaka u Srpskoj i FBiH da što prije krenu u provođenje izbornih rezultata.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara BiH, Špirić je istaknuo da način na koji se u posljednje vrijeme stvari odvijaju daje ljudima za pravo da traže i druga demokratska rješenja, što nije dobro.

''Mislim da je bošnjačka politika - politika unitarizma. Oni te saveznike traže i kod Srba i kod Hrvata, te žele izgraditi princip unitarne BiH. Dakle, državu prema principu jedan čovjek - jedan glas, prema principu - mi smo Bošnjaci dominantna nacija'', rekao je Špirić.

Naveo je kako je to snažan politički ventil Srbima i Hrvatima da napuštaju BiH. Špirić je naglasio da će se generalno mijenjati demografska struktura BiH, a svako opstruiranje na koje su iz političkog Sarajeva pristali zapravo je najružnija poruka koju mogu slati Srbima i Hrvatima.

Rekao je kako sve dok politika Bošnjaka ne izraste u onoj formi da žele sjesti i pričati o svim otvorenim pitanjima, u BiH neće biti lijepog života ni za njih niti za koga drugog.

Špirić je naglasio da političku odluku oko NATO-a "da ili ne" neće donositi ova garnitura političara jer je to dugoročan proces.

Kopirati
Drag cursor here to close