Rezerviranje

Bosna i Hercegovina ima previše policije

Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH sačinilo je Prednacrt zakona o dopunama Zakona o unutarnjim poslovima Federacije…
Vijesti / Politika | 10. 06. 2019. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar pravde Mato Jozić za Avaz.ba je kazao kako Bosna i Hercegovina ima previše policije, te kako joj nisu potrebni nikakvi rezervni sastavi već reforma policijskih struktura.

''Ono što mene zanima je kakva je svrha pričuvnog sastava policije – i u RS i u FBiH – osim političke? Zašto pričuvni sastavi policije, koje je realno obrazloženje, je l' rat, je l' nam zato treba?'', izjavio je Jozić za Avaz.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH sačinilo je Prednacrt zakona o dopunama Zakona o unutarnjim poslovima Federacije, koje podrazumijevaju uspostavu rezervnog sastava policije u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

Iz Saveza za bolju budućnost koji u aktualnom sazivu Federalne vlade ima četiri ministra – stav jasan.

''S obzirom na neizvjesnost migrantske krize, ali i činjenicu da dva entiteta moraju harmonizirati svoje zakone mi ćemo taj zakon kada dođe pred nas podržati'', kazala je za Avaz.ba federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Ove izmjene, očekivano, dobit će podršku i Stranke demokratske akcije, budući da je na čelu ministarstva iz kojeg dolazi Prednacrt upravo član SDA.

''Najbolja opcija bila bi da Republika Srpska odustane od te ideje rezervnog sastava policije, ako to ne urade Federacija BiH će svakako dati odgovarajući odgovor'', kazao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH za Avaz.ba.

Ističe i da BiH pored svih problema koje ima sada najmanje trebaju rezervni sastavi policije.

''Ukoliko ipak bude bilo potrebe za rezervnim sastavom, najbolja opcija bi bila reciprocitet, dakle na jednog policajca iz Republike Srpske dva policajca iz Federacije, odnosno, većeg bh. entiteta'', poručuje Ramić.

Avaz podsjeća kako je sredinom prošlog mjeseca Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na izvanrednoj sjednici jednoglasno usvojio četiri zaključka o rezervnom sastavu policije RS. Zaključci su usvojeni bez glasova zastupnika HDZ-a.

Kao četvrti zaključak navedeno je da ''ukoliko aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS ne budu obustavljene i zaustavljene, FBiH će poduzeti adekvatne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana''.

Kopirati
Drag cursor here to close