O sastancima

Borenović: Rekao sam Dodiku - napuštanje institucija BiH je poraz

''Najvažnije - Srbija kao zemlja poštuje BiH, njeno dvoentitetsko uređenje, konstitutivnost naroda i Dayton kao ključni okvir'', kazao je Borenović.
Vijesti / Politika | 23. 09. 2019. u 18:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Napuštanje institucija je poraz. Svoj stav smo rekli, iza njega stojimo i prisutan je svakodnevno. Svi predstavnici treba da budu tamo gdje su izabrani, dok se ne izaberu novi ljudi. To je jedino odgovorno ponašanje. Protiv sam da bilo tko izlazi iz institucija BiH, radilo se o Dodiku, ministrima, ljudima koji su u vrhu parlamenta. Svi oni trebaju da budu tamo", kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović za N1 komentirajući svoj sastanak sa Miloradom Dodikom gdje je Dodiku savjetovao da nije dobra ideja napuštati institucije BiH.

Razgovor sa cijelim svijetom

Osvrnuo se i na Dodikov sastanak sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu, kazavši da je dobro što su imali priliku razgovarati i čuti Vučićeve korektne poruke.

''Najvažnije - Srbija kao zemlja poštuje BiH, njeno dvoentitetsko uređenje, konstitutivnost naroda i Dayton kao ključni okvir. Poziva na smirenost, razumno ponašanje. Poruke su važne, svako treba da se bavi svojim poslom. Imamo mnogo različitih stavova, snova kako smo čuli, ali imamo jednu realnost. Dayton, koji garantira dovoljno širok okvir da možemo svi da funkcioniramo'', poručio je Borenović.

Borenoviću nije sporan sastanak u Beogradu, te je rekao da nema problem da razgovara o važnim pitanjima sa cijelim svijetom.

"Zašto to ne raditi u Zagrebu, Beogradu, Istanbulu? Imamo specijalne, paralelne veze sa Srbijom. Vučić šalje pozitivne impresije. Živimo u napetoj regiji, potrebno je razgovarati. Najviše razgovaramo u Sarajevu, Banja Luci, logično je. Ne vidim zašto o tome ne razgovarati u Beogradu, možemo i u Zagrebu, Istanbulu, Washingtonu, Moskvi - kako izaći iz turbulentne situacije kojom se svi bavimo", kazao je Borenović.

Ratni sukobi

Borenović je kazao kako su stavovi približni sa stavovima predsjednika Srbije, te je poručio da svi u BiH moraju biti razvojni, odgovorni i moraju shvatiti situaciju da je Dayton dao ustavni okvir u kojem se svi mogu normalno kretati pod pretpostavkom da svako radi svoj posao.

"Svi su naglasili da treba poštovati Dayton i da je okvir i ključni preduvjet da bi bilo što radili", naveo je.

"Vučić je govorio da svaka tenzija nosi turbulentne dimenzije koje mogu biti opasnost za regiju. To je nešto što uvijek postoji u zraku, ali treba biti razuman i racionalan i insistirati na suradnji. Politički sukob smeta i šteti političkim odnosima", poručio je.

On je kazao kako ne zna je li netko imao pomisao na ratne sukobe.

"Mislim da se treba prisjetiti što je bilo da se nikada ništa slično ne dogodi. Dovoljno je života palo, potpuno sam protiv bilo kakvih sukoba", rekao je gost N1.

Kopirati
Drag cursor here to close