Šesnaest mjeseci od izbora

Blokada Vlasti: Najdeblji kraj izvukao Mostar

Kako vrijeme odmiče, dogovor za Federalnu vladu nikada dalje.
Vijesti / Politika | 17. 02. 2020. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar

Šesnaest mjeseci od izbora nije uspostavljena izvršna vlast u Federaciji. Hoće li posljednja odluka SNSD-a o nesudjelovanju u radu na državnoj razini dodatno usporiti ovaj proces, uzimajući u obzir dobre odnose Dragana Čovića i Milorada Dodika? Dok Dodik pokušava ispuniti sve interese RS-a na državnoj razini, Dragan Čović je polugom zvanom “Izborni zakon” blokirao formiranje Vlade Federacije, prenosi Federalan televizija.

Kako vrijeme odmiče, dogovor za Federalnu vladu čini se nikada dalje.

''Ukoliko se u idućih mjesec- dva ne postigne dogovor, bojim se da ćemo imati ozbiljan zastoj u Federaciji BiH'', ocjenjuje Ivo Tadić, predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda FBiH (HDZBiH).

A on je sad vrlo izvjestan. Blokadu koju vidimo na državnoj razini, prenijet će i na federalni. I to je već viđen scenarij. Jer u Federalnom parlamentu bez HDZ-a nije moguć rad. A oni, pak, nisu protivnici razgovora i dogovora. Ali rješenje Izbornog zakona vide samo kroz izmjene po njihovoj mjeri. Jer godinama ovoj stranci nije prihvatljiv nijedan prijedlog osim onog koji nude oni.

''Naš cilj je da se unutar Federacije uredi da svaki narod bira svoje predstavnike i ne vidimo što je tu sporno'', kaže Tadić.

A sporan je model kojim se pokušava sprovesti ova namjera. Zasnovan je na daljnjim podjelama i daleko od implementacije presuda Europskog i domaćih sudova za ljudska prava, navode iz stranaka koje su također faktor odlučivanja, a koje već imaju i vlastite prijedloge izmjena izbornog zakona. Uvjetovanja, kažu, neće proći, posebno ne na federalnoj razini, gdje se svakako ne rješava pitanje Izbornog zakona.

''Nikada nećemo pristati na izmjene Izbornog zakona na način da to odgovara samo jednoj političkoj stranci, odnosno, nećemo pristati na nešto što može značiti bilo kakvu etničku dominaciju u Izbornom zakonu'', poručio je Aljoša Čampara, potpredsjedavajući Doma naroda FBiH (SDA).

''Prvi problem je što je izmjena Izbornog zakona pitanje za Parlamentarnu skupštinu BiH, ne za Vladu Federacije, uopće ne za federalnu vlast, a pogotovo ne za izvršnu vlast. Drugi problem je što uvjetovanje izmjenama Izbornog zakona po željama jedne političke stranke ne vodi nikakvom dogovoru'',  istaknuo je Milan Dunović, član Predsjedništva DF-a.

Izborni zakon predmet je manipulacija, tvrde u opoziciji. Najdeblji kraj u potkusuravinjima izvukao je Mostar, koji je već deset godina “grad slučaj”.

''Meni je žao da netko tko dolazi iz Mostara ima problem da smo mi Mostarci stalno predmet nekakve trgovine i paketa, a već deset godina nemamo izbora'', kaže Aner Žuljević, izaslanika u Domu naroda FBiH (SDP).

Zasad nije izvjesno da će Mostarci ove godine izaći na izbore. Mnogo je razlika u stavovima koji su pokazali da dogovor ne može doći lako, a posebno ne brzo, u ovom slučaju za manje od tri mjeseca - koliko je ostalo do raspisivanja lokalnih izbora. Jer smo čekajući na formiranje federalne vlasti došli i do izborne godine. Borba za glasove na lokanim izborima već je krenula, a s njima i najava HDZ-a BiH da će se upasti u dublje zastoje ako dogovora o Izbornom zakonu ne bude u idućih mjesec-dva, prenosi Federalna.

Kopirati
Drag cursor here to close