Blok postavio uvjete za formiranje vlasti
Nikšić je rekao kako je na sastanku potvrđeno da su sve stranke spremne razgovarati i sa SDA i HDZ-om BiH.

Blok postavio uvjete za formiranje vlasti

Vijesti / Politika | 29. 11. 2018. u 15:02 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izborni rezultati na višim razinama ne otvaraju mogućnost da se iz pregovora o formiranju vlasti isključe nacionalne stranke tako da ćemo na federalnoj razini nastupiti kao blok s 32 zastupnika i državnom s deset zastupnika'', izjavio je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić danas nakon sastanka s predsjednicima Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem, Demokratske fronte Željkom Komšićem i Naše stranke Predragom Kojovićem.

U "BH bloku" koji ima 32 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zasada su SDP BiH, DF i Naša stranka.

Nikšić je rekao kako je na sastanku potvrđeno da su sve stranke spremne razgovarati i sa SDA i HDZ-om BiH.


''Potpuno su sve opcije otvorene. Nije prvenstveno da moramo biti dio vlasti. S ovim blokom cilj nam je pokazati da je moguća drugačija Bosna i Hercegovina. Prije konstituiranja vlada prije svega želimo da se donesu zakoni, među kojima je Izborni zakon BiH, koji treba podrazumijevati rješavanje presude Sejdić-Finci, kao i sankcioniranje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH'', kazao je Nikšić.

Nada se da će SIP BiH uskoro donijeti ustavnu odluku o načinu formiranju Doma naroda Parlamenta FBiH.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić smatra dobrim kada bi SIP našao i modalitet da se popuni Klub Srba u Domu naroda, a potrebne su, kaže, i priče o primjeni zakonodavstva i Ustava. To je, po njegovim riječima, neophodno kako bi BiH krenula naprijed.

''Suština politike su promjene. Ne vidim logiku da vlast mora biti ista od višeg k nižim razinama. Matematika je takva da se vlast može praviti bez svakoga. Najvažnije da se procijeni efekt poteza koje vučete. U tom kontekstu spremni smo razgovarati s HDZ-om BiH'', potvrdio je Komšić.   

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić podsjetio je da izbor predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na konstituirajućoj sjednici pokazao da ovaj blok može funkcionirati.

''Mislim da je ovo bio jedan veoma uspješan sastanak'', kazao je Radončić.

Govoreći o slučaju što bi se dogodilo sa SBB-om kada bi se SDA našla u koaliciji na bilo kojoj razini navodi da SBB treba biti lider opozicije.

''Mi zaista nemamo ništa protiv tog rješenja. Također, politički gledano jasno je da se HDZ u koalicijama ne može izbjeći. To je naša politička realnost, to je tako i mi to ne možemo promijeniti. Čak i da želimo. Znate da ima previše mehanizama u Domu naroda da bismo se opet posvetili međunacionalnim sukobima, a ne ekonomiji, razvoju i zapošljavanju i drugim obvezama koje nas očekuju'', istakao je Radončić.

Razgovor, poput ovog današnjeg, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ocijenio je poželjnim na političkoj sceni kako bi se razmatralo o tome kakva BiH treba biti.

''Razlog zbog čega do sada SIP nije donio odluku o načinu formiranja Doma naroda možda leži u tome što su unutar SIP-a prisutne podjele i što nema jedinstvenog stava'', dodao je Kojović.

Kopirati
Drag cursor here to close