Pravne konzultacije

Bivši ratni zatočenici ozbiljno razmišljaju o podnošenju tužbi protiv Hrvatske

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je za televiziju N1 kako predstavnici te udruge trenutačno obavljaju konzultacije s bosanskohercegovačkim odvjetnicima, u koje će idućeg tjedna uključiti i odvjetnike iz Hrvatske.
Vijesti / Politika | 06. 12. 2017. u 17:20 Bljesak.info
Kopirati

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je za televiziju N1 kako predstavnici te udruge trenutačno obavljaju konzultacije s bosanskohercegovačkim odvjetnicima, u koje će idućeg tjedna uključiti i odvjetnike iz Hrvatske.

"U Hrvatskoj idućeg tjedna imamo zakazane sastanke s odvjetničkim timovima i želimo razgovarati o tim aktivnostima", kazao je Mešković dodavši kako će konačnu odluku o tome kada i kako će eventualno podnijeti tužbe donijeti nakon što saslušaju procjene pravnih stručnjaka.

Istaknuo je kako su u Savezu logoraša BiH sigurni samo u to da neće poslušati preporuku što ju im je u utorak dao predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvavši sve bivše zatočenike da za svoje patnje traže odštetu od države BiH. "Ono što je sigurno točno je da nećemo tužiti državu BiH", kazao je Mešković.

"Javno pozivam sve logoraše u BiH, bez obzira u čijem logoru su bili, da tuže BiH jer sve što se događalo u BiH je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kao daytonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba pronaći način kako pomoći tim ljudima", kazao je Čović u utorak u Mostaru nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, prenosi Hina.

Slično Meškoviću razmišljaju i u Savezu logoraša Republike Srpske. Predsjednik te udruge Branislav Dukić kazao je entitetskoj novinskoj agenciji Srna kako oni planiraju tužiti Hrvatsku te, kako je kazao, Herceg-Bosnu.

Izbrojao je kako je u Hrvatskoj i na području nekadašnje Herceg-Bosne postojalo ukupno 269 logora u kojima su, kako tvrdi, tijekom rata bili zatočeni Srbi.

Dukić je iznio podatak kako je kroz takve logore prošlo oko sedam tisuća Srba.

Od vlade RS iz Dukićeve udruge traže da im osigura deset odvjetnika koji bi kao tim pripremili zajedničku tužbu, no još nisu sigurni pred kojim bi sudom to mogli učiniti.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.