#samoBiH

Bit će žestoko sa zastavama u Predsjedništvu

Džaferović je rekao da u Predsjedništvu BiH mogu biti samo zastava i grb BiH
Vijesti / Politika | 12. 10. 2018. u 18:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: N1 BiH / Zgrada Predsjedništva BiH

Novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović iz SDA smatra potpuno zasluženom i legitimnom svoju izbornu pobjedu i očekuje od druge dvojice budućih članova ovog tijela odgovornost prema radu ove institucije, u skladu sa Ustavom i zakonima BiH.

Komentirajući najavu izabranog člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika da će inzistirati na tome da zastava Republike Srpske bude u Predsjedništvu BiH, Džaferović je rekao da u toj instituciji mogu biti samo zastava i grb BiH.

"Postoji zakon i neće doći ni do kakve promjene", tvrdi DŽaferović, navodeći da je Predsjedništvo izvorna institucija BiH, a ne izvedena iz entiteta.

Srpski član državnog vrha BiH Milorad Dodik izjavio je kako neće ući u predsjedništvo ako tamo ne bude zastava Republike Srpske (RS).

Najavio je kako planira nametnuti promjene pravilnika o radu, uključujući obvezno isticanje zastave entiteta gdje god se on nalazi.

"To će biti moj apsolutni uvjet. Ako ne bude zastave RS-a u Predsjedništvu ja tamo neće ući", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci. Dodao je kako nema ništa protiv da Komšić "stavi svoju hrvatsku zastavu".

Dodik je rekao i da će kada dođe na funkciju 'osveštati' novi ured.

"Ured u Predsjedništvu BiH neće biti moje radni ured, ali ću ih svakako zadržati za svoje suradnike. Moje radni ured će biti u Istočnom Sarajevu u Republici Srpskoj. Ti uredi su već osveštani. Ali, što da ne, osveštati ćemo i te urede za moje suradnike u Predsjedništvu BiH, da istjeramo zle duhove", kaže Dodik za Kurir.


U međuvremenu je Predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza BiH Emir Suljagić, inače koalicisjki partner Komšićevog DF-a, na svom Twitter nalogu napisao kako jedva čeka da se iz Predsjedništva BiH iznese zastava Herveg Bosne.

Kopirati
Drag cursor here to close