Vijeće ministara

Bit će sjednice na traženje Schmidta?

Predsjedavajući Vijeća ministara smatra da Srpska uvijek može isplatiti plaće zaposlenim u zajedničkim institucijama…
Vijesti / Politika | 27. 09. 2021. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt navodno je uputio pismo predsjedatelju Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji, u kojem od njega traži da zakaže sjednicu na kojoj će biti usvojeno privremeno financiranje.

Do tih informacija došao je sarajevski Klix, a Tegeltija je pak za Glas Srpske potvrdio kako će do sjednice doći.



Rekao je kako će biti održana sjednica Vijeća ministara, te da će se držati stavova Narodne skupštine Republike Srpske.

''Slijedit ćemo zaključke, ponašati se u interesu Srpske i to je sve što sada možemo reći. Ima mnogo odluka o kojima treba razgovarati, procjenjivati koliko ugrožavaju Srpsku ili veliki broj pojedinaca iz Srpske. Tu je, svakako, i odluka o privremenom financiranju, ali i spremnost Srpske da isplati plaće službenicima do deblokade ovog procesa'', pojasnio je Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara smatra da Srpska uvijek može isplatiti plaće zaposlenim u zajedničkim institucijama s adresom na njenoj teritoriji i da mora da štiti svoje građane, ali to je, kako je rekao, skupa odluka, dodatni trošak koji bi neopravdano platila.

''To je više od 70 milijuna do kraja godine, a proračun zajedničkih institucija puni i Srpska. Ipak, političke odluke za budućnost Srpske su mnogo važnije od kratkoročnih financijskih sredstava'', ocijenio je Tegeltija.

Naglasio da su svi duboko svjesni kako su odluke Narodne skupštine Republike Srpske obvezujuće za sve predstavnike Srpske na razini BiH i da su rezultat pogrešnih poteza koje su drugi povukli, te da će taj dogovor biti poštovan i u Vijeću ministara.

Odbacujući tvrdnje pojedinaca iz FBiH da je na sceni državni udar zbog nesudjelovanja predstavnika iz Srpske na zajedničkoj razini, Tegeltija je naglasio da je jednostavno kap prelila čašu i da se neke stvari ne mogu prihvatiti.

''Nitko u Srpskoj ne želi da se ujutro probudi i čuje da nema njene policije, da Ustavni sud BiH oduzme imovinu... Republika Srpska se mora zaštititi od bilo koga tko se igra prava i pravde u BiH'', rekao je Tegeltija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close