Šuplja priča

Birači ne mogu shvatiti poruke

Birači teško da mogu shvatiti koje lokalne probleme političari namjeravaju riješiti ukoliko dođu na vlast.
Vijesti / Politika | 14. 10. 2020. u 07:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak službeno počinje predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini. Većina stranaka već je promovirala slogane pod kojima će nastupiti na predstojećim izborima, objavila je BHRT.

Državna televizija navodi da bi, pogledaju li se izborni slogani pod kojima će političke stranke nastupati u predstojećoj kampanji, malo tko mogao zaključiti da su pred nama lokalni izbori. Birači teško da mogu shvatiti koje lokalne probleme političari namjeravaju riješiti ukoliko dođu na vlast.

Poruke koje se biračima šalju preko slogana, uglavnom su reciklaža starih. Komunikolog Mladen Bubonjić ističe da su političke ideje i programi, u stvari, iscrpljeni te da se u posljednje vrijeme sve više odvlače ka populizmu.

''Možemo vidjeti objedinjavanje, pozivanje na naciju i slično. Doslovno miješaju poruke koje bi trebalo, uvjetno rečeno, da se plasiraju pred opće izbore i vidimo da se te iste poruke plasiraju pred lokalne izbore. Tako da imamo jednu vrstu oseke ideja'', rekao je Bubonjić.

Igranje na nacionalnu kartu recept je s kojim se ulazi u još jedan izborni ciklus. Primjetno je i da se uglavnom iz središnjeg izvodi podslogan koji se onda vezuje za određenu lokalnu zajednicu.

Aleksandar Zobenica, stručnjak iz oblasti političkog marketinga, kaže kako su ''manje više, slogani u Republici Srpskoj isti nizom godina unazad nekoliko izbornih ciklusa''.

Video: Kakve poruke šalju predizborni slogani?


''Svi se uglavnom vezuju za samo ime Republika Srpska ili Srpska. Mislim da svi oni igraju na nacionalnu kartu bez obzira kojoj stranci pripadaju'', rekao je.

Način političke komunikacije odvija se po istom ili sličnom modelu na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Sociolog Esad Bajtal kaže kako je na sceni kompletna manipulacija koja se ponavlja od izbora do izbora.

''To traje već skoro 30-ak godina. Ta se politika uvriježila, to je postao način življenja da to više nikog ne uzbuđuje, više nitko i ne obraća pažnju'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close