Salakovac

Bijeg migranata: Ne treba praviti dramu, oni su slobodni do 22 sata

Denjo je pojasnio i situaciju s navodnim bijegom rekavši kako od toga ne treba praviti dramu te da nitko od njih to ne treba raditi ''jer oni su slobodni ljudi''.
Vijesti / Politika | 19. 05. 2018. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve je uredno, oni još spavaju. Kad ustanu, bit će pripremljen doručak, a onda ćemo početi davati lijekove i tretman onima koji su oboljeli. Također, nastavlja se i njihova registracija koju vrši Ministarstvo sigurnosti BiH'', rekao je za Dnevni avaz Edin Denjo Izbjegličkog centra Salakovac.

Denjo je pojasnio i situaciju s navodnim bijegom rekavši kako od toga ne treba praviti dramu te da nitko od njih to ne treba raditi ''jer oni su slobodni ljudi''.

''Nema potrebe za tim, to sam im svima i sinoć objasnio. Imaju slobodu izlaska i kretanja do 22 sata'', naveo je Denjo.

Inače, Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine, konkretno Crveni križ Federacije BiH, preuzeo je obvezu da za određeno razdoblje osigura hranu i higijenske potrepštine za migrante koji su premješteni u Izbjeglički centar u Salakovcu.

''Radi se o 270 do 290 osoba i nastojat ćemo u prvoj fazi iz vlastitih sredstava osigurati obroke za prvih 15 dana njihovog boravka, a za 15 dana nakon toga pobrinut će se Međunarodna organizacija za migracije (IOM)'', pojasnio je za Fenu glavni tajnik Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.

Kako je rekao za Fenu, od državnih institucija očekuju da se generalno pobrinu za osiguranje sredstava za obroke i kompletnu brigu o migrantima u BiH, napomenuvši da su u taj proces, osim IOM-a, uključeni i UNICEF i UNHCR, kao i neke druge vladine i nevladine organizacije.

Glavni tajnik Crvenog križa FBiH rekao je da su ostvarili suradnju i s Crvenim križom i Crvenim polumjesecom Italije, švicarskim Crvenim križom te organizacijom World Vision, koji su spremni pomoći Crveni križ BiH pri pružanju podrške migrantima.

Izrazio je nadu da će ubuduće imati i sustavnu pomoć države u rješavanju tog pitanja, dok će, kaže, Crveni križ BiH svakako rješavati svoj dio preuzetih obveza.

Kopirati
Drag cursor here to close