Korak po korak

BiH korak bliže ispunjenju uvjeta za pristup u EU

Ovim dokumentom ispunjen jedan od zahtjeva naveden u analitičkom izvješću koji je došao uz mišljenje Europske komisije u vezi sa stjecanjem kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.
Vijesti / Politika | 16. 06. 2021. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine danas je na tiskovnoj konferenciji javnosti predstavljen novousvojeni dokument strateškog tipa pod nazivom „Poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini - Na temelju Zaključaka iz Rige (2021-2030)“.

Događaju su, pored ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević, nazočili i veleposlanica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, Ulrike Hartmann i veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ovim dokumentom ispunjen jedan od zahtjeva naveden u analitičkom izvješću koji je došao uz mišljenje Europske komisije u vezi sa stjecanjem kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, navode iz Ministarstva civilnih poslova.

Dokument je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Kreiran je u suradnji svih nadležnih obrazovnih vlasti, kao i drugih relevantnih partnera, uz značajnu potporu austrijske Agencije za obrazovanje i internacionalizaciju – OeAD. Predstavlja okvir djelovanja za sve nadležne obrazovne vlasti do 2030.godine.

U svom obraćanju ministrica Gudeljević naglasila je: Činjenica da je dokument finaliziran u tijeku pandemije koronovirusa, u trenutcima kada smo svi bili fokusirani ponajprije na brigu o zdravlju, govori o posvećenosti svih uključenih u ovaj proces“, naglasivši da je usvajanje ovog dokumenta značajno iz više razloga.

''Njegovim usvajanjem je Bosna i Hercegovine ispunila jednu od prepruka Europske komisije iz Analitičkog izvještaja uz Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, i učinila je još jedan značajan iskorak na putu ka europskim integracijama“, istaknula je ministrica Gudeljević.

Ovaj dokument predstavlja okvir djelovanja za sve nadležne obrazovne vlasti do 2030. godine i temelj je za modernizaciju, povećanje kvalitete i relevantnosti strukovnog obrazovanja i obuke, te konačno i najvažnije, njegove pune integracije u Europski prostor strukovnog obrazovanja i obuke.

''S austrijskog stajališta, pozdravljamo strateški dokument o provedbi tzv. rezolucije iz Rige u Bosni i Hercegovini, jer je usredotočen na stručno obrazovanje kao razvojni prioritet'', rekla je veleposlanica Hartmann, dodavši da je već dugi niz godina stručno obrazovanje za Austriju sastavni dio suradnje s Bosnom i Hercegovinom i cijelom regijom.

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini veleposlanik Johann Sattler, pozdravio je usvajanje ovog značajnog strateškog dokumenta, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je Ministarstvo civilnih poslova u protekom periodu realiziralo ovu značajnu aktivnost.

Dodao je i da je nužno više motivirati kompanije za organizaciju prakse u njihovim radionicama i proizvodnim halama.

''Iz iskustva država članica Europske unije, to je ključno za uspjeh strukovnog obrazovanja i obuke“, rekao je veleposlanik Sattler, dodavši da će Europska unija u okviru IPA programa nastaviti investirati u reformu i modernizaciju obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini prema EU standardima.

Kopirati
Drag cursor here to close