Svi bi vani

BiH - Zemlja iz koje se bježi

Glavni cilj mladih u BiH posljednjih godina je pod bilo koju cijenu dočepati se Zapada, a pandemija je situaciju samo pogoršala.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2021. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak 82 posto mladih željelo je napustiti Bosnu i Hercegovinu krajem prošle i početkom ove godine, pokazalo je istraživanje koje je provela agencija za ispitivanje javnog mišljenja Prism Research & Consulting.

Istraživanje je, piše Dnevni avaz, realizirano na reprezentativnom uzorku od 1.005 ispitanika životne dobi od 18 do 30 godina.

Nezaposlenost mladih sigurno je jedan od gorućih ekonomskih i socijalnih problema, a vjerojatno i glavni razlog njihova napuštanja BiH. Glavni cilj mladih u BiH posljednjih godina je pod bilo koju cijenu dočepati se Zapada, a pandemija je situaciju samo pogoršala.

Istraživanje je pokazalo da je pandemija utjecala na 59 posto mladih, od čega je 36 posto istaknulo da su osjetili posljedice na poslu. Čak 70 posto mladih navelo je da je pandemija negativno utjecala na obrazovanje. A više od polovine mladih ima negativnu percepciju života nakon pandemije i smatra da će biti manje prilika za zapošljavanje.

Razlozi koje navode za odlazak povezani su najviše sa zaposlenjem te tako 56 posto ispitanika kao razloge za odlazak navodi bolju plaću, više mogućnosti za zaposlenje, sigurniji posao i mogućnosti za napredovanje u poslu, dok njih 15 posto želi otići u neku drugu zemlju radi kvalitetnijeg života.

Doc. dr. Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu za „Avaz“ je kazao da se suočavamo s odljevom mozgova te da je bh. populacija, koja je u najvitalnijim godinama, najviše pogođena novonastalom situacijom.

''Jedinu alternativu vide u potrazi za sigurnijim okruženjem, najčešće u zemljama zapadne Europe. Percepcija sporog ekonomskog napretka i lošeg društveno-ekonomskog položaja koji se oslikavaju u bivstvovanju na granici siromaštva i time dodatno utječu na sve segmente individue u društvu utječe na njihove odluke'', pojasnio je Osmić.

Dodao je da je ovaj problem demografske naravi i podjednako zahvaća sve članove bh. društva, neovisno o njihovim etničkim, jezičnim ili vjerskim identitetima.

''Donositelji odluka, pored nekoliko lokalnih akcijskih planova i programa, nažalost, nisu još sustavno pristupili ovom problemu. Kompliciran politički sustav u kojem na lokalnoj razini imamo poziciju, koja je, na primjer, na kantonalnoj opozicija, pa onda na federalnoj pozicija, te na kraju na državnoj opet opozicija, prilično pogoduje sve izraženijoj želji mladih da svoj život nastave u nekoj uređenijoj zemlji'', rekao je Avazu Osmić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close