Zvizdić

'BiH želi biti dio europskog rješenja kada govorimo o migrantima'

Istaknuo je da, ako granica prema EU ostaje hermetički zatvorena ili bude potpuno zatvorena, onda ćemo i mi ići na hermetičko zatvaranje naše granice prema istočnim susjedima.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2019. u 14:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da Bosna i Hercegovina želi biti dio europskog rješenja kada je riječ o migrantima. 

''I dalje se držimo tri načela koja smo zacrtali na početku, a to je da budemo humani, da poštujemo međunarodno pravo kad neko traži međunarodnu pravnu zaštitu na našoj granici i naše zakone o azilu i strancima'', naveo je Zvizdić. 

Istaknuo je da, ako granica prema EU ostaje hermetički zatvorena ili bude potpuno zatvorena, onda ćemo i mi ići na hermetičko zatvaranje naše granice prema istočnim susjedima. 

''Moramo razriješiti odnose sa našim susjedima. U ovome trenutku na broju dva po broju migranata su građani Irana koji dolaze u Srbiju kao turisti, a onda prelaze u BiH kao migranti'', napomenuo je Zvizdić. 

Dodao je kako nemaju podatke o tako masovnom kršenju zakona o azilu. Po njegovim riječima, 99 posto onih, minimalno, koji ulaze su registrirani. Skoro svi  ulaze u BiH sa zahtjevom za azil. 

''Od 23 tisuće kojih je ušlo od siječnja 2018. skoro svi su iskazali zahtjev za azil, a stvarni zahtjev je podnijelo oko 1.600 migranata. Ostali su praktično napustili BiH i u ovom trenutku procjene Ministarstva sigurnosti, Koordinacijskog odbora, govore da je u BiH negdje oko 4.000 migranata, a toliki kapacitet mi imamo u smještajnim objektima u kojima se oni trenutno nalaze u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i na području Unsko-sanskog kantona'', kazao je Zvizdić. 

Naša namjera je, dodao je on, da ojačamo granicu. Podsjetio je da su prošli put donijeli zaključak da prebace novi kontingent policajaca na granicu sa Srbijom, koji će doći iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, djelomično iz SIPA-e, iz MUP-a RS. 

''Ponovo ćemo uputiti zahtjev da se prihvati slanje policajaca iz federalnog MUP-a, jer to nije bilo kakav prenos nadležnosti, bilo kakvo kršenje aktuelnih zakona i procedura, nego samo namjera da ojačamo granicu BiH'',  istaknuo je Zvizdić, te napomenuo da većina migranata ne prelazi preko zvaničnih graničnih prijelaza, nego preko rijeke Save itd. 

Riječ je, kazao je on, o 300 kilometara dugom prostoru i „treba nam veliki broj ljudi da ojačamo granicu“. 

''Imamo ponudu iz Mađarske i od nekih drugih zemalja da nas pojačaju sa njihovim stručnjacima, policajcima, koji ne bi bili naoružani. Vrlo brzo ćemo donijeti takve odluke'', naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Istaknuo je da migranti iz EU ulaze u BiH sa namjerom da opet idu u EU. 

''Dakle, oni ne padaju s neba, dolaze iz Grčke. I ako je istina da je riječ o velikom broju migranata koji će u maju krenuti iz Grčke, onda ćemo mi zaista razmisliti da maksimalno zatvorimo granicu BiH'', zaključio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close