Pendeš potpisala

BiH širi vojnu suradnju s Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Srbijom

U svom izlaganju Pendeš je napravila osvrt na stanje regionalne i globalne sigurnosti
Vijesti / Politika | 27. 09. 2018. u 11:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sudjelovala je u radu Regionalnog sastanka ministara obrane u Grazu, Republika Austrija, kojem su, na poziv Saveznog ministarstva obrane Republike Austrije, prisustvovali i ministri obrane Albanije, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Sastankom je predsjedavao austrijski ministar obrane Mario Kunasek, a teme o kojima se razgovaralo odnosile su se na regionalne sigurnosne izazove i politike, te zajedničke opcije za proširenje suradnje.

U svom izlaganju Pendeš je napravila osvrt na stanje regionalne i globalne sigurnosti i njezin utjecaj na sigurnost i stabilnost u BiH. Dala je pregled doprinosa BiH međunarodnom miru i sigurnosti odnosno angažiranja u Oružanim snagama BiH u NATO, EU i UN misijama podrške miru. Također, predstavljeni su kapaciteti i resursi Oružanih snaga koji mogu biti u funkciji proširenja regionalne obrambene saradnje, a primarno kapaciteta za karijernu i specijalističku obuku.

Na kraju sastanka ministri su potpisali Zajedničku deklaraciju kojom su dali podršku proširenju obrambene suradnje, mogućem zajedničkom doprinosu strateškim ciljevima CSDP-a, zajedničke sigurnosno-obrambene politike EU uz podršku R Austrije i drugih članica EU, ali i moguću financijsku podršku s nivoa Evropske komisije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO  BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close