U svemu zadnji

BiH probila sve rokove za odgovore na upitnik

Ovaj mjesec je to sve trebalo biti završeno kako je i najavljeno. Ali...
Vijesti / Politika | 07. 12. 2017. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je prije godinu dana dobila upitnik sa 3.242 pitanja i dan-danas još nije odgovorila na njega, iako su zemljama regije za taj posao u prosjeku bila dovoljna tri mjeseca.

Neorganiziranost i loši politički odnosi, kao i nefunkcionalan mehanizam koordinacije jedni su od glavnih razloga zbog kojih taj posao kasni. Kako stvari sada stoje, veliko je pitanje da li će u doglednoj budućnosti BiH uspjeti Europskoj komisiji da pošalje usuglašene odgovore s obzirom na to da, prema neslužbenim procjenama, trenutno postoji oko deset posto ili više od 300 pitanja oko čijih odgovora još nema suglasnosti.

"Više je od deset posto neusuglašenih odgovora i krajnje je vrijeme da se sve strukture vlasti na svim nivoima uozbilje. Mehanizam koordinacije nije implementiran i ne razgovaraju ona tijela koja su njime dogovorena. Nema sastanaka na bazi ministarskih konferencija, komisija za europske integracije, pa čak ni Kolegij za europske integracije, kao najvažnije tijelo, se ne sastaje", rekao je za "Nezavisne" Branislav Borenović, lider PDP-a i predsjedavajući Odbora za europske integracije Narodne skupštine RS.

U Bosni i Hercegovini jučer niko nije mogao da kaže tko je kriv i zbog čega se kasni s odgovorima na upitnik niti da nagađa kada bi ti odgovori mogli biti konačni i eventualno poslati Europskoj komisiji.

U Direkciji za europske integracije (DEI) nedavno su rekli da oni s rokovima nemaju ništa, te da su odgovori u završnoj fazi, ali u različitom statusu. Kako kaže, neki odgovori su prevedeni, jedan dio je u postupku prijevoda, dok neki čekaju verifikaciju vlada, a dio treba da dostave radne grupe u sustavu koordinacije.

"Dio će nastaviti da usuglašavaju Komisija i Kolegij za europske integracije", rekli su u DEI, dodajući da se najmanje po jedno sporno pitanje nalazi u poglavljima politički kriterij, ekonomski kriterij, financijske usluge, informaciono društvo i mediji, zatim u poglavlju sigurnosti hrane, statistike te pravde, slobode i sigurnosti.

"Ovaj mjesec je to sve trebalo biti završeno kako je i najavljeno. Ne znam zbog čega nije, ali ne želim da vjerujem da netko neće to da uradi, već da je razlog ukupna politička situacija. Od početka godine bilo je nekoliko političkih kriza i sve je to utjecalo. Sve se mora ubrzati i vjerujem da će nakon posjete Johanesa Hana (komesara za proširenje) biti ubrzan taj posao", rekla je Zdenka Džambas, član Zajedničke komisije za europske integracije parlamenta BiH i izaslanik u Domu naroda.

Inače, procedura mehanizma koordinacije je takva da ona pitanja koja trenutno nisu usuglašena idu na viši nivo, odnosno da pitanja koja nisu dobila odgovor na nivou radne grupe budu proslijeđena potkomisijama, a ako ni tu ne bude odgovora, onda komisijama iznad kojih se nalazi ministarska konferencija i na kraju Kolegij za europske integracije, koji čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegovi zamjenici, te entitetski premijeri i premijeri županija kao i gradonačelnik Brčko distrikta.

"Odgovornost je na Kolegiju za europske integracije i po mehanizmu i po spornim pitanjima. Ako već nema odgovora na neka pitanja, zašto ne poslati dva odgovora, ali to bi prije toga trebalo svesti na razumnu mjeru, odnosno na svega nekoliko pitanja", rekao je Borenović.

Han je upitnik Europske komisije BiH uručio 9. prosinca 2016. godine, a nakon toga vlasti BiH same sebi su zadale rok od šest mjeseci da odgovore na sva pitanja, što se na kraju nije dogodilo. Nakon toga uspostavljen je novi rok, odnosno kraj ove godine, i po svemu sudeći - ni on neće biti ispoštovan.

Kopirati
Drag cursor here to close