Posljednja šansa

BiH prijeti još jedna sramota: Ponedjeljak posljednji rok za izbor izaslanstva za Vijeće Europe

Iz ovog ministarstva priopćen je da će BiH, ukoliko bude propuštena i ova dodatna, ali posljednja šansa, biti jedina od 47 zemalja članica Vijeća Europe koja neće sudjelovati u njenom parlamentarnom radu.
Vijesti / Politika | 19. 06. 2019. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo inozemnih poslova u Vijeću ministara u tehničkom mandatu priopćilo je da je ponedjeljak, 24. lipnja, posljednji rok za dostavljanje liste parlamentarnog izaslanstva BiH za udio u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, prenose Nezavisne novine.

Iz ovog ministarstva priopćen je da će BiH, ukoliko bude propuštena i ova dodatna, ali posljednja šansa, biti jedina od 47 zemalja članica Vijeća Europe koja neće sudjelovati u njenom parlamentarnom radu.

"Ako se to dogodi, to je još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni, što će imati negativne posljedice za europski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidatskom statusu", istaknuto je u priopćenju.

U priopćenju je navedeno da, osim toga, Parlamentarna skupština BiH, koja je jedina nadležna za taj posao i za njega snosi punu odgovornost, zanemaruje interese naroda i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, jer izabrani zastupnici i izaslanici neće moći sudjelovati u donošenju važnih odluka, poput izbora novog generalnog tajnika Vijeće Europe i sudaca Europskog suda za ljudska prava.

Iz ovog ministarstva napominju da izbor novog Vijeća ministara nije ni na koji način povezan sa izborom ovog izaslanstva.
U priopćenju podsjećaju da nakon izbora 2010. godine Vijeće ministara nije bio formiran 16 mjeseci, ali je parlamentarno izaslanstvo na vrijeme određena i nesmetano je sudjelovala u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, što je rezultiralo intenziviranjem dobre suradnje BiH i Vijeća Europe.

"Ukoliko BiH propusti i posljednji rok, šteta i negativne posljedice bit će još veće, jer je Odbor ministara Vijeća Europe na sjednici u Helsinkiju 17. svibnja stvorio dodatni prostor za dogovor i omogućio BiH još jednu šansu da pokaže da na odgovarajući način poštuje svoje obaveze i da je privržena europskim vrijednostima i standardima ove najveće europske međunarodne organizacije", napomenuto je u priopćenju.

Ministarstvo je pozvalo rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH da iskoristi nekoliko preostalih dana i imenuje izaslanstvo, jer "međunarodni ugled BiH i interesi naroda u oba entiteta ne smiju biti taoci postizbornih dnevnopolitičkih nadmudrivanja".

 

Kopirati
Drag cursor here to close