Čedomir Antić ocijenio

BiH podjeljenija nego 90-tih

Antić navodi da je Dodik prvi put rekao "Hoćemo nezavisnu državu!" kada su pokušavali da ukinu Republiku Srpsku i od tada je to postalo legitimno jer se promijenio odnos snaga.
Vijesti / Politika | 01. 12. 2019. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjesničar Čedomir Antić ocijenio je da različita viđenja odnosa prema NATO-u pokazuju paradoks da je BiH danas podjeljenija nego tijekom rata devedesetih.

Antić je rekao da ga trenutna situacija u BiH podsjeća na 19. stoljeće i vrijeme turskog hatišerifa koji je od poluporažene Srbije napravio državu, a paralelu povlači, ne samo zato što se Srbi sada čvrsto drže Daytonskog sporazuma, nego i zbog ponašanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, piše Srna.

Srpska može izaći

"On je pošao putem koji podsjeća na Srbiju toga doba, pa je svojom upornošću uspio da visoki predstavnik od nekog tko smjenjuje s vlasti postane nemoćni čovjek čije izvještaje nitko ne čita. Dobar je primjer i kako se predsjednik Srpske tretira u svijetu kao da je predsjednik jedne države", rekao je Antić za Sputnik.

Na pitanje kako vidi učestala podsjećanja iz Republike Srpske da nezavisnost ostaje mogućnost, Antić kaže da je to dokaz da Srpska zna što hoće.

Antić navodi da je Dodik prvi put rekao "Hoćemo nezavisnu državu!" kada su pokušavali da ukinu Republiku Srpsku i od tada je to postalo legitimno jer se promijenio odnos snaga.

"Kad Dodik kaže da Srpska može izaći iz BiH ne znači i da hoće, ali iako ta izjava ne utječe na dnevnopolitički život, važna je u smislu ohrabrivanja. To je ulaganje u budućnost - čekamo novu raspodjelu snaga", navodi Antić i dodaje da ozbiljan napredak predstavlja sama činjenica da takav stav može javno da se kaže i čuje u svijetu, čak i u UN.

U tom svjetlu, po mišljenju Antića, treba sagledati i zaključke koje je 11. studenog usvojio parlament Republike Srpske u kojim se, između ostalog odbacuju "bonnska ovlaštenja" visokog predstavnika, a također promovira pravo Srpske na samoopredjeljenje u slučaju dalje razgradnje Daytonskog sporazuma.

Razumijevanje za srpske probleme

"Te odluke parlamenta Srpske imaju mnogo veću težinu nego što su imale ranije rezolucije i deklaracije koje je donosila Skupština Srbije. Ovdje imate pokušaj jedne nacije da nastupi kao branitelj i međunarodnog prava, ali i legitimnih demokratskih prava", objasnio je Antić.

Komentirajući ulogu Rusije u BiH, Antić je konstatirao da je Rusija važna zato što je kao posljedica njenog uspona prekinut slijed događaja u regiji nepovoljan za Srbe, što je, kako je naglasio Dodik uspješno iskoristio.

Sociolog Slobodan Reljić je ocijenio da reakcije Zapada na Program reformi, koji je nedavno usvojilo Predsjedništvo BiH u okviru dogovora o formiranju vlasti, nagovještavaju novu retoriku NATO-a prema Srbima.

"Pojavljuje se neki blagonakloni odnos prema Srbima, neka vrsta razumijevanja za srpske probleme. Odjednom se stvara klima, javni privid kako između Srba i NATO-a nema nikakvog sukoba. To je pokušaj da se Srbi pripitome", smatra Reljić.

On je uvjeren da stanje podijeljenosti u zemljama regije najviše i odgovara Zapadu, kome ne odgovara stabilna država, nego taj "poluraspad, napola suverena država, bila to Bosna ili Kosovo".

Reljić je uvjeren da globalni razvoj događaja u perspektivi može da donese još veće promjene za zapadni Balkan i da većina stvari koje se danas doživljavaju kao neprikosnovene nisu takve.

"Ovo je vrijeme u kome svatko tko je u sukobu sa zapadnim mehanizmom treba da ima strpljenja i neprestano radi na jačanju vlastitih stavova jer u svijetu sada to ima tko da čuje", rekao je Reljić, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close