Sud BiH

BiH odbila Tursku: ''Gullenovci'' ostaju u BiH

Za te osobe je, kako se navodi, samo zatraženo iz Ureda za poslove sa strancima poništavanje putovnica i ukidanje boravišne dozvole.
Vijesti / Politika | 01. 11. 2019. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH odbio je zahtjev Ankare za izručenje četvoro državljana Turske koje turska vlast traži kao osumnjičene da su članovi "naoružane terorističke grupe FETO", čiji je osnivač odbjegli turski imam Fethullah Gulen.

Kako navodi Dnevni avaz, riječ je o Turcima koji se od 2016. godine nalaze u BiH, a to su Humejra Gokčen, Ozer Ozsaraj, Sedat Tozluk i Etem Erdomuš.

U zahtjevu koji je odbijen, jer nisu ispunjene pretpostavke da državljani Turske koji žive u BiH budu izručeni matičnoj zemlji, navodi se da je, prema turskom zakonu, za krivično djelo za koje je osumnjičena ova četvorka propisana zatvorska kazna od 7,5 do 15 godina.

Iako Turska traži navedene osobe jer su navodno pripremala državni udar, stav BiH je da FETO nije na popisu terorističkih organizacija UN, a ni djelo za koje su osumnjičena ne predstavlja krivično djelo po zakonodavstvu BiH.

Avaz navodi da Turska potražuje i profesora Aliju Lafcioglua, za koga je postupak obustavljen, a na toj listi su i Neđli Javuz, Alija Ogea, Mehmed Afačan, Ismail Sozur, Abdulah Pamukču i Okaj Ozbal.

Za te osobe je, kako se navodi, samo zatraženo iz Ureda za poslove sa strancima poništavanje putovnica i ukidanje boravišne dozvole.

Prema riječima njihovog odvjetnika Nedima Adamovića, Sud BiH donio je rješenja kojima se zabranjuje organima BiH da do okončanja sudskog postupka izvršavaju rješenja sigurnosnih institucija u BiH.

List saznaje da još nije službeno upućena molba pravosudnim institucijama za postupanje kada je u pitanju nedavni zahtjev predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, da mu se ultimativno izruči deset državljana Turske.

Kopirati
Drag cursor here to close