Grabar Kitarović u Predsjedništvu

BiH nije imala i neće imati boljeg prijatelja od Hrvatske

Grabar-Kitarović rekla je kako dvije zemlje imaju ogromne potencijale te da interes hrvatskih tvrtki govori koliko je BiH važna Hrvatskoj te da je BiH zemlja u koju Hrvatska najviše ulaže.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2018. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH nije imala i neće imati boljeg prijatelja od Hrvatske'', rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom obraćanja medijima u Predsjedništvu BiH.

Rekla je kako je s članovima Predsjedništva razgovarala o puno toga te da ju veseli što može osobno u Sarajevu pružiti potporu kao prijatelj BiH i kao predsjednica Republike Hrvatske ''koja vam želi ništa drugo nego samo dobro''.

''Imali smo otvoren dijalog. Razgovor o pitanjima koji opterećuju odnose je najbolji put za unapređenje saradnje. Osim što mi je dužnost štititi interese Hrvatske dužnost mi je graditi mir i prijateljske odnose s drugim zemljama, a nema zemlje s kojom je to potrebnije od BiH'', stav je hrvatske predsjednice.

Dodala je da Hrvatska geografski grli BiH te je važno graditi međusobne odnose, iznoseći podatak da je Hrvatska uložila milijardu eura u privredu BiH, 1,6 milijardi eura iznosi prošlogodišnja vanjskotrgovinska razmjena, a pola miliona turista iz BiH posjetilo je Hrvatsku.

Rekla je kako su otvoreni razgovori put prema naprijed  te da je dogovoreno da će se razgovori intevizirati i prionuti na rješavanje otvorenih pitanja.

Obećala je pomoć BiH kada je u pitanju njen put k Europskoj uniji i aktivaciji Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Video: Grabar-Kitarović: Protiv sigurnosnih prijetnji boriti se zajednički

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je da je razgovarano o mnoštvu pitanja, dodajući da niti jedno od otvorenih pitanja nije toliko teško da se ne može razgovorom riješiti.

Istaknuo je da se na taj način mogu unaprijediti odnosi između dvije zemlje i unutar BiH koja je u izraženoj predizbornoj kampanji te je potrebno zadržati primarni vanjskopolitički prioritet, a to su put ka Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Mišljenja je da BiH zaslužuje kandidatski status i poželio da to bude realnost ove kalendarske godine što bi, kaže Čović, olakšalo odnose između BiH i zemalja susjedstva, ali i unutar BiH.

Video: Grabar-Kitarović: Izgradnja Pelješkog mosta nije usmjerena protiv BiH


''Za aktivaciju MAP-a i dobijanje kandidatskog statusa je pravo vrijeme jer bi se moglo desiti da će se odlaganjem otežati komunikacija unutar BiH'', zaključio je Čović.

Grabar-Kitarović rekla je kako dvije zemlje imaju ogromne potencijale te da interes hrvatskih tvrtki govori koliko je BiH važna Hrvatskoj te da je BiH zemlja u koju Hrvatska najviše ulaže.


''Stvara se negativna klima oko odnosa BiH i Hrvatske i naših namjera u BiH. Dijalog je najbolji put prema naprijed pogotovo ukoliko postoje nedoumice i pitanja. Kao predsjednica Hrvatske želim reći da je moja prva dužnost štititi interese Hrvatske i hrvatskog naroda. Imam i dužnost graditi prijateljstvo s drugim državama. Nema zemlje s kojom je potrebnije graditi takve odnose od BiH'', rekla je hrvatska predsjednica i dodala kako Hrvatska zagovara temeljna načela na kojima je uspostavljena BiH.

''Na čelnicima BiH je preuzeti odgovornost za osiguravanje bolje budućnosti. BiH je posebna zbog svojih temelja. Mnogima je u svijetu to teško razumjeti ili to ne žele. A neki namjerno žele zamagliti takvo utemeljenje BiH'', rekla je i dodala kako možda nema drugih zemalja na svijetu koje su poput BiH i Hrvatske upućenije jedna na drugu.

''Bojim se da u BiH vlada mišljenje da se unutarnja pitanja promatra tako da je dobitak za jedan narod gubitak za drugi narod. No to ne mora i ne smije tako biti'', rekla je hrvatska predsjednica i dodala kako ''BiH nije imala i neće imati boljeg prijatelja od Hrvatske''.

Govoreći o Pelješkom mostu istaknula je kako je to pitanje unutarnjeg povezivanja teritorija Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close