Sila

BiH neće slati vojsku u Irak

U NATO-u su svjesni da je za takvu odluku potreban konsenzus i da je donosi Predsjedništvo BiH.
Vijesti / Politika | 06. 08. 2021. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra obrane Mirko Okolić izjavio je Srni da Oružane snage BiH neće sudjelovati u mirovnoj misiji u Iraku, kako je to ranije medijski najavljeno.

Okolić je rekao da je Sjeveroatlanski savez 14. prosinca prošle godine odobrio BiH potencijalno operativno partnerstvo za NATO vođenu misiju u Iraku.

"Nama je taj akt stigao putem Ministarstva vanjskih poslova nedavno, odnosno 26. srpnja ove godine. Ovom Odlukom NATO samo daje do znanja da možemo biti partner ukoliko BiH takvu odluku donese i zato je naglašeno - potencijalno", pojasnio je Okolić.

Prema njegovim riječima, i u NATO-u su svjesni da je za takvu odluku potreban konsenzus i da je donosi Predsjedništvo BiH.

"Iz ovoga je vidljivo da donošenje odluke o sudjelovanju Oružanih snaga BiH u NATO vođenoj misiji u Iraku nikako nije moguće bez srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika čiji je stav o ovom pitanju jasan", rekao je Okolić.

Prema navodima medija, šef misije BiH pri NATO-u obaviješten je da je BiH odobreno da bude operativni partner za NATO-u u Iraku.

O ovome je obaviješteno i Ministarstvo obrane, navodi Srna.

"U ime zamjenika glavnog tajnika za operacije, drago mi je da Vas mogu obavijestiti da je Sjevernoatlanski savjet odobrio status BiH kao operativnog partnera NATO misije u Iraku", navodi se u dopisu NATO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close