Wigemark

BiH mora uskladiti financiranje političkih stranaka sa EU standardima

Istaknuo je da je u situaciji neformiranja novih vlasti na razini BiH, jednom od entiteta i pojedinih kantona vrlo teško preći s riječi na djela kada je u pitanju postizanje europskih standarda u BiH.
Vijesti / Politika | 06. 06. 2019. u 13:06 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU izjavio je četvrtak da je usvajanje novog zakona o financiranju političkih stranaka jedan od prioriteta na kojem treba raditi u BiH.

Sadašnji zakon će se, kaže, morati mijenjati te usuglasiti sa standardima EU.

Istaknuo je da je u situaciji neformiranja novih vlasti na razini BiH, jednom od entiteta i pojedinih kantona vrlo teško preći s riječi na djela kada je u pitanju postizanje europskih standarda u BiH.

''Međutim, i u takvim okolnostima ne postoji razlog da se već sada ne razgovara o prioritetima, kroz proces dijaloga'', rekao je Wigemark, koji je danas je u Banjoj Luci bio domaćin treće debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU.

Podsjetio je da je Europska komisija dala svoje mišljenje o aplikaciji BiH, kojom je potvrdila da naša zemlja može postati članica, ali još puno stvari treba uraditi.

''Želimo da čujemo od građana šta im predstavlja EU i da oni sami poduzmu inicijativu i iskoriste proces europskih integracija za unaprjeđenje svog životnog standarda'', rekao je veleposlanik Wigemark.

Vjeruje da su građani zainteresirani za ekonomske teme, sigurnost i pitanja koja govore o boljoj budućnosti, a ne o temama koje dominiraju u političkom diskursu.

Kada su u pitanju izmjene i dopune bilo kojih propisa u RS-u ili FBiH, po pitanju policijskih oblasti, naglasio je da se mora imati na umu da je ova zemlja u jednoj fazi odnosa s EU, nakon podnošenja aplikacije za članstvo.

''Da bi se ostvarili dalji iskoraci, potrebno je da se svaki propis razmatra u kontekstu usklađenosti s europskim standardima. Isto važi i za propise o policijskim snagama bilo gdje u BiH, RS-u, ili nekoj od županija'', rekao je šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.  

Kopirati
Drag cursor here to close