Ljubić

BiH kao istinski višenacionalna federacija

Ljubić kaže kako je imenovanje kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara u ovom trenutku odgovornost samo tri člana Predsjedništva BiH.
Vijesti / Politika | 10. 09. 2019. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH može biti stabilna i funkcionalna jedino kao zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda uređena na načelima decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana, rekao je za sarajevsko Oslobođenje predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić.

Pitanje svih pitanja

Prema Ljubićevim riječima, to je u više navrata preporučeno u rezolucijama Europskog parlamenta.

''U svjetlu tih preporuka i duhu daytonskog Ustava, BiH vidim kao istinski višenacionalnu federaciju s elementima zajedničke ili podijeljene uprave na razini države, te elementima teritorijalne samouprave na srednjoj razini vlasti'', rekao je Ljubić.

Pitanje svih pitanja za BiH, smatra Ljubić, jeste kako doći do racionalnog, za sva tri konstitutivna naroda prihvatljivog uređenja funkcionalne i samoodržive BiH.

''Kada to postignemo, onda ćemo mnogo lakše rješavati i unutarnja i vanjskopolitička pitanja'', rekao je i dodao da uvažavajući sve specifičnosti treba uporno i pažljivo graditi konsenzus svih naroda i građana za pristupanje BiH NATO-u.

Naveo je kako je imenovanje kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara u ovom trenutku odgovornost samo tri člana Predsjedništva BiH.

Hrvati nemaju člana Predsjedništva

''S obzirom na to da hrvatski narod u Predsjedništvu nema svog predstavnika, to nije odgovornost HNS-a. Kad kandidat bude imenovan i kada prijedlog dođe u parlamentarnu proceduru, stranke članice HNS-a će se u Parlamentarnoj skupštini BiH izjasniti o njegovoj prihvatljivosti'', rekao je Ljubić.

 


Istaknuo je kako je stav HNS-a da treba hitno pristupiti izboru Vijeća ministara, te da Sabor ostaje privržen principima koje su potpisali predstavnici tri pobjedničke stranke na izborima i zagovara dijalog da se taj sporazum i provede.

Ljubić smatra kako je najbolji pristup rješavanju političke i institucionalne krize hitno formiranje vlasti u paketu s izmjenama Izbornog zakona koje treba da omoguće legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama.

Kopirati
Drag cursor here to close